Windows Phone begint stille opmars in Europa

© Reuters

Android domineert, maar Windows Phone werd afgelopen zomer de nummer drie op de belangrijkste Europese smartphonemarkten.

Android domineert, maar Windows Phone werd afgelopen zomer de nummer drie op de belangrijkste Europese smartphonemarkten.

Marktonderzoeker Kantar World Panel keek naar de vijf belangrijkste markten van Europa: Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Spanje. Hier haalde Windows Phone afgelopen zomer een marktaandeel van gemiddeld 8,2 procent een jaar geleden was dat nog 4,9 procent. De cijfers werden verspreid kort voor Microsoft bekendmaakte dat het Nokia’s telefoonactiviteiten overnam.

Helemaal bovenaan vinden we Android met 69,1 procent (66,2 procent een jaar geleden), gevolgd door iOS dat 17,9 procent van de markt bezit (vorig jaar 14,8 procent). De voornaamste verliezer is BlackBerry dat van 6,7 procent naar 2,4 procent zakt. Symbian houdt nog 1,1 procent over.

Dominic Sunnebo, hoofd strategisch inzicht bij Kantar Worldpanel, merkt op dat Windows Phone vooral terrein wint met goedkope toestellen zoals de Lumia 520. Het mobiele besturingssysteem kan vooral kopers overtuigen die voor het eerst een smartphone in huis halen. Zo komt 42 procent van de Windows Phone-bezitters van de feature phone-markt.

“Featurephone-bezitters zijn een grote opportuniteit. Ze vertegenwoordigen meer dan de helft van alle mobiele gebruikers. Dit wordt het nieuwe speelveld in het komende jaar” verwacht Sunnebo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content