Windows Phone gratis voor bepaalde fabrikanten

Microsoft laat twee Indiase telefoonmakers Windows Phone gratis gebruiken op hun toestellen. Daarmee hoopt het bedrijf marktaandeel van Android af te nemen.

Microsoft laat twee Indiase telefoonmakers Windows Phone gratis gebruiken op hun toestellen. Daarmee hoopt het bedrijf marktaandeel van Android af te nemen.

De maatregel is niet voor elke fabrikant. Volgens de Times of India gaat het momenteel om Karbonn en Lava, twee bedrijven die momenteel goedkope Androids maken, maar zich voortaan ook op Windows Phone gaan concentreren.

Dat is meteen het doel van Microsoft. In opkomende markten zit er nog veel groei op de smartphone- en tabletmarkt. Door het besturingssysteem van Windows Phone gratis ter beschikking te stellen, zullen fabrikanten sneller een toestel overwegen omdat hun marge hoger of de verkoopsprijs lager kan.

De zet van Microsoft loopt gelijk met de update naar Windows Phone 8.1. Die ondersteunt onder meer dual sim maar mikt vooral op goedkopere chipsets en krijgt van het bedrijf een white label referentiedesign. Allemaal stappen die de deur moeten openzetten voor goedkope toestellen, doorgaans gericht op groeilanden.

Bij de voorstelling van de nieuwe update op MWC schreven we al dat dat het bedrijf overweegt om gratis licenties voor Windows Phone te geven. Volgens de Indiase krant rekende Microsoft twintig tot dertig dollar aan per Nokia met Windows Phone. Al schrijft The Verge dat het bij de meeste fabrikanten doorgaans eerder tussen de vijf en de vijftien dollar gaat. De vraag is in welke mate andere Windows Phone fabrikanten, ook buiten de groeilanden, nu bij Microsoft gaan aankloppen voor goedkopere of gratis licenties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content