Windows Phone groeit, Windows 8 blijft het moeilijk hebben

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

In Europa steeg het marktaandeel van Windows Phone bij nieuw verkochte smartphones de afgelopen twee maanden met 10 procent. Windows 8 blijft dan weer moeite hebben om nieuwe zieltjes te winnen: 9 procent van alle pc’s ter wereld draait op dit besturingssysteem.

Steeds meer nieuw verkochte smartphones maken gebruik van Windows Phone, de software van Microsoft voor telefoons.

In de vijf belangrijkste Europese markten (Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) klokte het aandeel van Windows Phone op 1 oktober af op 10,2 procent, met dank aan de Lumia-reeks van Nokia. Dat is een stijging met 10 procent tegenover afgelopen augustus, zegt het Kantar Worldpanel ComTech.

In de VS en China doet Windows Phone het dan weer wat minder goed, met een marktaandeel van respectievelijk 5 procent en 3,5 procent.

Windows 8 Windows 8 van Microsoft blijft het ook moeilijk hebben, zo blijkt uit cijfers van het Duitse onderzoeksbureau Statista. 13 maanden na de release draait het besturingssysteem nog maar op 9,3 procent van alle computers wereldwijd. Ter vergelijking: Windows 7 had eind 2010, toen het ook dertien maanden op de markt was, een marktaandeel van 20 procent.

Hierbij moet gezegd dat de overstap van het verguisde Windows Vista naar Windows 7 minder drastisch was dan die van Windows 7 naar Windows 8. Het nieuwste besturingssysteem had bij de lancering immers een nieuwe, voornamelijk op touchscreens afgestemde interface (Metro, bekend van de tegeltjes) en beschikte niet meer over de beroemde Start-knop.

Inmiddels is de update Windows 8.1 beschikbaar. Die geeft gebruikers de mogelijkheid de Metro-weergave over te slaan, en ook de Start-knop terug ingevoerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content