Windows Phone kan nog geen vuist maken

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Smartphones die draaien op een besturingssysteem van Microsoft vormen een steeds kleinere groep. De toestellen met het verouderde Windows Mobile zijn in een sneller tempo aan het verdwijnen dan de aanwas van toestellen op basis van Windows Phone 7 en 8.

Net als vorig jaar onderzocht Computer Profile in opdracht van Data News het gebruik van smartphones in bedrijven, aan de hand van 5.000 interviews. En dat levert toch een ander plaatje op dan in de consumentenmarkt.

Het marktaandeel van de Apple iPhone bij Belgische bedrijven met minstens 50 werknemers, bedraagt volgens Computer Profile ‘maar’ 19 procent. HTC klokt af op 14 procent , gevolgd door Nokia met 10% en Samsung met – ietwat verrassend? – slechts 8 procent. Het lijkt er dus op dat de populaire Galaxy- en Note-toestellen van Samsung vooral door consumenten gekocht worden en vooralsnog minder ingang vinden in het bedrijfsleven.

BlackBerry houdt stand

We schreven het eerder al in Data News, maar in tegenstelling tot heel wat andere Europese landen houdt de Blackberry van RIM vrij goed stand in ons land. “In België bestaat de ‘installed base’ van RIM nog voor de helft uit bedrijven”, vertelde Belgisch sales manager Hans Peerlinck nog in Data News 18/2012 (23/11/2012). De cijfers van Computer Profile lijken dat te bevestigen. Met 48 procent is de dominante positie van Blackberry op de Belgische zakelijke markt nog steeds aanwezig, al is die wél tanende. Opvallend daarbij is dat de afname van het Blackberry-gebruik in België minder snel gaat dan in Nederland. In België daalde het gebruik van Blackberry in de periode eind 2010 tot medio 2012 met 13 procent. Ter vergelijking: in dezelfde periode daalde het Blackberry-gebruik in Nederland met 36 procent.

Zoeken naar Microsoft

Toestellen die draaien op een besturingssysteem van Microsoft vormen een steeds kleinere groep. In de afgelopen 2oe jaar is het aandeel van deze toestellen gedaald met circa 75 procent. Dat de toestellen met de oudere versies met Windows Mobile snel dalen, is uiteraard de logica zelve. Maar minder logisch is dat ze in een sneller tempo aan het verdwijnen zijn dan de aanwas van toestellen op basis van Windows Phone 7 en Windows Phone 8. Dat een speler als Nokia de introductie van het al in september vorig jaar aangekondigde Lumia 920 vlaggenschip bijvoorbeeld andermaal uitstelde tot eind februari, laat ook niet uitschijnen dat er op korte termijn veel verbetering te verwachten valt.

Wie dan wel de winnaars van het afgelopen jaar waren, vraagt u? Apple zag zijn aandeel stijgen van 1 procent medio 2010 naar 19 procent nu. Maar belangrijker is de groep toestellen met Android. Die is ondertussen niet veel kleiner meer dan de zakelijke iPhone-markt. Android-toestellen vormen inmiddels een aandeel van 17 procent in het totaal. Daar is echter maar anderhalf jaar voor nodig geweest; de eerste zakelijke Android-smartphones verschenen medio 2011.

Het volledige artikel leest u in Data News 2/2013 (25/01) (gratis voor abonnees).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content