Windows Phone maakt inhaalbeweging in Europa

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Windows Phone, het mobiele besturingssysteem van Microsoft, is aan een stevige opmars bezig in Europa. In juni, juli en augustus werd een marktaandeel van ruim 9 procent gehaald, bijna een verdubbeling tegenover vorig jaar.

Windows Phone begint stilaan voet aan wal te krijgen in Europa. Volgens onderzoeksbureau Kantar kwam het marktaandeel van Microsofts besturingssysteem voor smartphones afgelopen juni, juli en augustus uit op 9,2 procent in de voornaamste Europese markten: Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

De opmars van Windows Phone is voor het grootste deel toe te schrijven aan Nokia, dat onlangs voor het grootste deel werd opgeslokt door Microsoft. Met name de Lumia-smartphones voor het lagere segment en de middenklasse (zoals de Lumia 520 en 620) doen het goed. Samsung en HTC doen slechts een bescheiden duit in het zakje, omdat zij een pak minder Windows Phones op de markt hebben gebracht.

Microsoft telt anno 2013 dus mee op de smartphone-markt in Europa, maar in de VS gaat het minder goed. Daar heeft Windows Phone slechts 3 procent van de markt in handen.

Android is op de Europese smartphonemarkt de onbetwiste nummer 1 met een marktaandeel van 70,1 procent. Apple is tweede met 16,1 procent. BlackBerry zag zijn marktaandeel op een jaar tijd halveren tot 2,4 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content