Windows Phone verliest de strijd met iOS en met Android

© Reuters
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het gaat niet goed met het mobiele besturingssysteem van Microsoft. Na een gestage opmars vorig jaar is het marktaandeel van Windows Phone geslonken tot 2,8 procent. Volgens een nieuwe studie kan de achterstand nooit meer worden goedgemaakt.

Even leek het er op dat Windows Phone de wind in de zeilen had, en dat er naast Android en iOS (Apple) nog plaats zou zijn voor een derde wijdverspreid mobiel besturingssysteem. Zeker na de neergang van BlackBerry zag het er behoorlijk goed uit voor Microsoft, dat zijn aandeel gestaag zag groeien tot 3,4 procent en dat in markten zoals België (waar de Nokia-brand nog populair is) zelfs pieken tot bijna tien procent kon optekenen.

De laatste zes maanden is het wereldwijde aandeel van Windows Phone echter weer gekrompen tot 2,8 procent, zo stelt marktonderzoeker IDC, en dit ondanks het feit dat de WP-licenties sinds een klein jaar gratis worden weggegeven voor toestellen met kleinere schermen. Heel wat telefoonbouwers halen hun ‘Windows Phone’-portfolio ook uit productie, om de eenvoudige reden dat er ’toch geen geld mee te verdienen valt’.

Een nieuw onderzoek van de onafhankelijke Amerikaanse marktanalist Jackdaw Research stelt nu dat de neerwaartse spiraal allicht niet meer kan worden omgebogen, en dat Windows een nichesysteem zal blijven voor mobieltjes.

Volgens de studie is het grootste euvel nog steeds de gigantische ‘app-gap’ met Android en iOS. Niet enkel is het aantal beschikbare apps voor WP onnoemelijk veel kleiner dan het aantal toepassingen voor Android en iOS, ook de kwaliteit zou een pak lager liggen. De perceptie leeft dat Windows Phone een ‘low end’-OS is en dat gebruikers nauwelijks geld uitgeven aan apps, waardoor de topontwikkelaars hun interesse verliezen, wat leidt tot een weinig aantrekkelijke portfolio.

Ook het feit dat Windows Phone niet de schaal van Android kan bieden, noch de premium-focus van iOS, doet steeds meer ontwikkelaars afzien van het besturingssysteem.

Jan Dawson van Jackdaw Research stipt ook aan dat – nu er zeer degelijke en bovendien gratis apps van Microsoft Office worden gelanceerd voor iOS en voor Android – één van de laatste redenen wegvalt om nog voor Windows Phone te kiezen. Dat er tot op heden nog geen deftig Office-pakket voor de mobiele versie van Windows beschikbaar is, doet Dawson opwerpen dat Microsoft mobile nog steeds niet ernstig neemt.

De marktonderzoeker heeft alvast drie tips voor de troepen van Satya Nadella.

  • Microsoft moet een echte ‘flagship smartphone’ ontwikkelen zoals de iPhone 6, met unieke features die de consument doen watertanden. Daarbij wordt er best zoveel mogelijk uitgegeven aan marketing.
  • Ook het mobiele Windows-platform moet veel meer unieke features krijgen, en dan vooral voor de high-end markt. De doorgedreven focus op de low end maakt de situatie alleen maar erger.
  • Redmond moet veel meer inspanningen leveren om het ontwikkelen van goede apps te promoten én te versnellen.

Maar zelfs als snel voldaan wordt aan deze tips, sluit Jackdaw Research niet uit dat Windows op mobiele toestellen een nicheproduct zal blijven. De analist gaat er van uit dat de achterstand nauwelijks nog kan worden goedgemaakt, en dat de strijd al gestreden én beslecht is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content