Windows XP blijft tweede grootste besturingssysteem

Wereldwijd draait de helft van alle pc’s op Windows 7. Maar het intussen verstoten Windows XP heeft nog steeds een marktaandeel van 25,31 procent. Dat is meer dan Linux, Vista en Windows 8 samen.

Wereldwijd draait de helft van alle pc’s op Windows 7. Maar het intussen verstoten Windows XP heeft nog steeds een marktaandeel van 25,31 procent. Dat is meer dan Linux, Vista en Windows 8 samen.

In juni stelde onderzoeksbureau Net Marketshare vast dat Windows 7 goed was voor 50,55 procent van alle websitebezoeken via dekstop operating systems. Al moeten we nuanceren dat het in praktijk zowel om laptops als desktops gaat. Windows 8 haalt een marktaandeel van 5,93 procent waar 8.1 in juni 6,61 procent achter zich kon scharen. Net Marketshare meet dat op basis van bezoeken op zo’n veertigduizend sites

Maar een kwart (25,31 procent) van de pc-markt blijft zitten op Windows XP. Dat terwijl het besturingssysteem al dertien jaar oud is en sinds 8 april van dit jaar niet meer wordt ondersteund. Dat wil zeggen dat nieuwe veiligheidslekken of andere problemen onopgelost blijven.

Om het in zijn context te plaatsen: Windows XP is wereldwijd groter dan Windows 8, 8.1, Vista (2,95%), Mac OS X 10.9 (3,95%), Linux (1,74%) en overige systemen gecombineerd. Begin dit jaar was XP nog goed voor 29,3 procent van de markt. Er is dus wel een daling, maar ook die blijft sinds april beperkt.

Wie gebruikt het nog?

Al voor het aflopen van de ondersteuning was duidelijk dat Windows XP nog even zou blijven bestaan. Het gaat hier onder meer om bedrijven die hun migratie niet tijdig hebben afgerond. Zij kunnen tegen betaling wel Custom Support Agreements afsluiten met Microsoft om nog even ondersteuning te krijgen.

Wat zwaarder doorweegt zijn regio’s waar men met XP blijft zitten vaak omdat ze geen zin hebben om te investeren in een nieuw OS terwijl het oude nog werkt. Een voorbeeld daarvan is China, waar naar schatting tweehonderd miljoen pc’s op XP draaien terwijl de overheid er al heeft laten weten dat een upgrade te duur is.

In België ligt het marktaandeel van XP wel sowieso lager. Eind december lag het marktaandeel hier op 8,8 procent. Daarnaast heeft Microsoft in ons land herhaaldelijk verwittigd voor het aflopen van de ondersteuning

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content