Winkeliers verdienen niet veel aan nieuwe iPhone

Vanavond stelt Apple-baas Tim Cook de iPhone 5 voor. In België hebben Telenet en Mobistar de exclusieve rechten op de verkoop van de telefoon. Een grote winstmotor is het toestel echter niet. De marge bedraagt slechts een paar tientallen euro’s op een verkoopprijs van ruim 600 euro. De marges voor de winkeliers zijn klein en dalen. De vorig jaar gelanceerde iPad was een keerpunt. De marge van 15 procent die ze doorgaans op een Mac-computer halen, is voor een iPad teruggebracht tot 9,7 procent. Dat is nog 50 euro per toestel. Daarmee moeten alle verkoop- en logistieke kosten worden gedekt.

Vanavond stelt Apple-baas Tim Cook de iPhone 5 voor. In België hebben Telenet en Mobistar de exclusieve rechten op de verkoop van de telefoon. Een grote winstmotor is het toestel echter niet. De marge bedraagt slechts een paar tientallen euro’s op een verkoopprijs van ruim 600 euro. De marges voor de winkeliers zijn klein en dalen. De vorig jaar gelanceerde iPad was een keerpunt. De marge van 15 procent die ze doorgaans op een Mac-computer halen, is voor een iPad teruggebracht tot 9,7 procent. Dat is nog 50 euro per toestel. Daarmee moeten alle verkoop- en logistieke kosten worden gedekt, zo schrijft de krant De Tijd.

Apple gebruikt de iPad om zijn doorverkopers onder de knoet te houden. Als de winkeliers braaf de richtlijnen volgen, kunnen ze extra marges halen. Een winkel krijgt bijvoorbeeld goede punten als er per 1.000 Macs ook 1.000 iPads de deur uitgaan.

De iPhone wordt in België verdeeld door Telenet en Mobistar. De voorbije jaren had Mobistar de exclusiviteit. Die samenwerking verliep op zijn zachtst gezegd niet van een leien dakje. Door de overweldigende vraag waren er problemen met de levering aan de Apple-verkopers.

“De iPhone levert ons 20 euro marge op per stuk”, zegt Annick Maes van Easy-m, met negen winkels een van de grotere Apple-doorverkopers. “Maar gezien de grote vraag van bedrijven ben ik wel verplicht om het toestel aan te bieden. Je kan het niet maken de telefoon níet aan te bieden als een bedrijf net 100 Mac-computers heeft gekocht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content