Winst Apple daalt eerste keer op tien jaar

© Reuters

De Amerikaanse technologiegigant Apple heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar zijn eerste winstdaling in bijna tien jaar moeten slikken.

Met een nettowinst van 9,5 miljard dollar (7,3 miljard euro) boekte Apple nog altijd zijn op drie na hoogste kwartaalwinst ooit, maar tegenover dezelfde periode vorig jaar daalde de winst met circa 18 procent. De omzet ging tijdens het kwartaal, dat liep tot einde maart, 11,2 procent hoger tot 43,6 miljard dollar, zo deelde Apple mee.

Het bedrijf verkocht tijdens het tweede kwartaal 37,4 miljoen iPhones en 19,5 miljoen iPad-tabletcomputers. Vorig jaar ging het om respectievelijk 35,1 miljoen en 11,8 miljoen exemplaren. De verkoop van Mac-computers stagneerde op net geen 4 miljoen stuks.

Concurrentie

Apple is zijn voorspong aan het kwijtraken met zijn mobiele producten. Vooral Samsung is de laatste jaren gevaarlijk komen opzetten. De Koreanen stelden recent de Galaxy S4 voor, de gevaarlijkste concurrent voor de iPhone. Ook tablets die draaien op Android, het mobiele besturingssysteem van Google, worden steeds beter en goedkoper.

Apple, dat op een berg cash van 145 miljard dollar zit, verhoogt de uitkering aan de aandeelhouders. Zij zullen tegen eind september 2015 circa 100 miljard dollar uitgekeerd krijgen, of 55 miljard dollar meer dan tot nu toe aangekondigd. (Belga/TV)

Partner Content