WK-videostreams goed voor drie keer het maandelijks internetverbruik van Brazilië

© Photograph: Alexandre Loureiro/G
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Alleen al de videostreams van het WK voetbal verbruiken evenveel bandbreedte als het totale maandelijkse internetvolume van heel Brazilië.

Videostreaming van wereldbekerwedstrijden en de hoogtepunten van de matchen zal voor 4,3 exabyte internetverkeer zorgen of drie keer het volledige maandverbruik in Brazilië. Dat berekende netwerkbedrijf Cisco naar aanleiding van zijn jaarlijkse ‘visual networking index’. De 60.000 toeschouwers zullen tijdens elke wedstrijd meer gegevens op hun smartphone verwerken dan alle 94 miljoen smartphonegebruikers van Brazilië per uur. Tientallen miljoenen voetbalfans zullen het WK voetbal, dat vandaag begint, volgen via videostreams op het internet.

Het is een mooi voorbeeld van hoe video verantwoordelijk is en blijft voor de toename in het wereldwijde gegevensverkeer. Video zal in 2018 goed zijn voor bijna 80 procent van het totale dataverkeer over vaste en mobiele netwerken. Tegen 2018 zal dat volgens Cisco ruim 1,6 zettabyte bedragen, oftewel 1.600 miljard gigabyte. Ter vergelijking: dat is méér dan de afgelopen dertig jaar samen. In die periode passeerde er namelijk 1,3 zettabyte aan data over het internet.

Internet of everything

Naast video, zullen ook alsmaar meer ‘objecten’ gekoppeld worden aan het internet en voor een stijging in bandbreedte zorgen. Naar verwachting zullen over een vijftal jaar meer dan 50 miljard objecten met het internet verbonden zijn. Vandaag zijn er al 14,4 miljard objecten verbonden, ofwel amper 1% van het potentieel. “Door het internet of everything zal het gegevensverkeer blijven toenemen”, zegt ook Pol Vanbiervliet, algemeen directeur bij Cisco Belux: “Er zullen evenveel verbindingen zijn tussen machines dan dat er mensen op aarde zijn.”

Wie de gegevens uit de nieuwe editie van de ‘visual networking index’ meer gedetailleerd wil bestuderen, kan terecht op deze interactieve infografiek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content