WK voetbal voor robots van start in Nederland

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Het duurt nog een jaar alvorens het WK voetbal in Brazilië begint, maar dezer dagen vindt in Eindhoven wél al de RoboCup plaats, het WK voetbal voor robots.

Tussen 26 en 30 juni vindt in Eindhoven (in het Indoor Sportcentrum en het IJssportcentrum in Genneper Parken) de RoboCup plaats, het WK voetbal voor robots. Dit evenement is bedoeld om ontwikkelingen in de robotica stimuleren, en de uiteindelijke ambitie is niet geringer dan: met een team van robots winnen tegen een menselijke voetbalploeg. Dat zou tegen 2050 moeten lukken.

Voorgeprogrammeerd, niet bestuurd De deelnemende robots (die in teams van vijf stuks spelen, en op een veld van 12 bij 18 meter spelen) worden niet met een joystick van op afstand bestuurd, maar zijn volledig voorgeprogrammeerd. De robots van titelverdediger Tech United Eindhoven hebben drie wielen, en schieten met een soort pin. Ze communiceren dertig keer per seconde met elkaar over een WiFi-netwerk. Met een ingebouwde omnivisie-camera kunnen ze zes meter voor zich uit kijken, en 360 graden om zich heen. De bots herkennen de lijnen van het veld en weten dat ze niet tegen andere obstakels mogen knallen. Botsen ze toch tegen een tegenstander aan, dan worden ze door een – menselijke – scheidsrechter bestraft met een kaart – eerst geel, dan rood. Bij een rode kaart weten de robots dat ze het veld af moeten.

De Messi onder de robots Al sinds 2005 werken studenten en docenten van de Technische Universiteit Eindhoven naarstig aan de robots van Tech United. Elke robot vergt een investering van zo’n 25.000 euro. Maar met Robot 3 heeft Tech United naar eigen zeggen wél een eigen Messi in zijn rangen, aldus de ontwikkelaars tegenover Bright.nl.

Naast voetbal, zijn er op de RoboCup nog andere competities: in RoboCup@Home voeren robots huishoudelijke taken uit, en bij RoboCup Rescue moeten ze gesimuleerde noodsituaties oplossen. Verder zijn er talrijke workshops en demonstraties, is er een Robot Theater waar film gekeken wordt, en een Robotspeelplein voor kinderen.

De RoboCup 2013 is gratis toegankelijk tussen 9 en 21 uur. Lieven Scheire is alvast een fervente bezoeker. Hij zal ook verslag uitbrengen van het tornooi.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content