Woordenboek van de Vlaamse Dialecten digitaliseert één miljoen dialectwoorden

© iStock

Vanaf eind 2015 worden er meer dan één miljoen dialectwoorden digitaal beschikbaar gesteld door het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten, een project van de UGent.

Het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten (WVD), een project van de UGent waarin sinds 1972 meer dan één miljoen dialectwoorden uit West-, Oost-, Zeeuws- en Frans-Vlaanderen beschreven werden, wil vanaf eind 2015 haar materiaal digitaal beschikbaar maken. De WVD-redactie zoekt nog dialectsprekers om de woordenverzameling te vervolledigen en start een ‘crowdtyping’-project.

‘Sinds vorig jaar zetten we volop in op digitalisering’, zegt professor Jacques Van Keymeulen van de vakgroep Taalkunde (UGent). ‘Alle ‘papieren’ dialectgegevens worden momenteel in de computer ingevoerd. Maar soms merken we dat bepaalde begrippen niet of niet voldoende zijn opgevraagd. Die willen we nu opvullen aan de hand van een digitale vragenlijst.’ Die vragenlijst is te vinden op www.wvd.ugent.be.

Niet alleen West- en Oost-Vlamingen kunnen de lijst invullen, maar ook mensen uit Antwerpen, Brabant en Limburg. ‘Hoewel we met het WVD vooral mikken op de West- en Oost-Vlaamse dialecten, willen we op termijn ook de dialectwoorden uit het Woordenboek van de Brabantse Dialecten en het Woordenboek van de Limburgse Dialecten integreren in ons digitale woordenboek.’

Crowdtyping

Tegelijk zoekt de WVD-redactie vrijwilligers voor een ‘crowdtyping-project’ om de inhoud van 1.700 bladzijden te digitaliseren. ‘De allereerste afleveringen van ons woordenboek zijn gepubliceerd in het begin van de jaren tachtig, vóór de introductie van de computer dus’, verduidelijkt professor Van Keymeulen. ‘De wetenschappelijke basis van ons woordenboek bestaat uit lange lijsten met codes die verwijzen naar de exacte plaatsen waar bepaalde dialectwoorden gebruikt worden. Het is onmogelijk om die gegevens door de computer te laten herkennen. We moeten dus onze toevlucht nemen tot ouderwets overtikken om ook al die gegevens digitaal beschikbaar te maken.’

Woensdagavond vanaf 17.30 organiseert WVD een bijeenkomst voor vrijwilligers in het Gentse Huis van Alijn. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content