Wordt BlackBerry van de beurs gehaald?

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

BlackBerry bestudeert de mogelijkheid om het bedrijf van de beurs te halen. Dat melden verschillende bronnen dicht bij het dossier aan het persagentschap Reuters.

BlackBerry bestudeert de mogelijkheid om het bedrijf van de beurs te halen. Dat melden verschillende bronnen dicht bij het dossier aan het persagentschap Reuters. Ceo Thorsten Heins en de Raad van Bestuur zouden het idee om BlackBerry terug in private handen te laten overgaan, steeds meer genegen zijn. Zo zou de geplaagde smartphonebouwer wat meer ademruimte krijgen, en kan hij zijn problemen trachten op te lossen zonder dat het grote publiek er op staat te kijken.

De bronnen die Reuters citeert melden ook dat er nog geen deal op handen is, en dat BlackBerry nog geen verkoopproces heeft opgestart. En zelfs als het team rond Thorsten Heins dat op termijn wel van plan is, zou het wel eens moeilijk kunnen worden om kopers en kapitaal te vinden.

BlackBerry draait immers met verlies en ziet zijn klantenbestand bijna dagelijks afnemen. Het is niet denkbeeldig dat durfkapitalisten en andere potentiële kopers daardoor afgeschrikt worden. In 2013 daalden de aandelen van BlackBerry nog met 19 procent. De marktwaarde van het bedrijf kromp tot 3,6 miljard euro. Ter vergelijking: in 2008, op zijn hoogtepunt, was het toenmalige RIM (Research in Motion) nog 63 miljard euro waard.

BlackBerry geeft voorlopig geen commentaar op de geruchten. Maar een eventuele buy out zou alleszins een koerswijziging van 180 graden betekenen voor het bedrijf, dat er altijd op gestaan heeft onafhankelijk te willen blijven.

Dell Wel zou BlackBerry gesprekken gestart zijn met de Amerikaanse durfkapitalist Silver Lake Partners over een mogelijke samenwerking rond enterprise software en het doorspelen van BlackBerry 10-licenties aan derden. BB10 is het meest recente besturingssysteem van BlackBerry, dat goed onthaald wordt door specialisten.

Pittig detail: Silver Lake heeft recent nog 19 miljard euro op tafel gelegd voor Dell. Als de durfkapitalist er in slaagt om dat bedrijf over te nemen, dan is één van de mogelijke scenario’s dat de computerbouwer kan gaan werken met de software van BlackBerry voor mobiele toestellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content