Worm belaagt Facebook

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De Ramnit-worm heeft 45.000 Facebook accounts gestolen in omliggende landen.

De Ramnit-worm heeft 45.000 Facebook accounts gestolen in omliggende landen.

Securityspecialist Seculert waarschuwt voor een variant van de Ramnit worm die – overwegend – in Groot Brittannië en Frankrijk de inloggegevens van zowat 45.000 Facebook accounts heeft gestolen. Seculert veronderstelt dat daarvan misbruik wordt gemaakt om de malware naar vrienden van de gehackte accounts te sturen.

Ramnit zelf werd als malware in april 2010 ontdekt, en infecteert Windows executables en html-bestanden. In eerste instantie werden ftp-inloggegevens gestolen, maar sinds medio 2011 mikt de worm op financieel gewin door een kruising tussen Ramnit en de Zeus banktrojaan.

Symantec constateerde in juli 2011 al dat Ramnit goed was voor zo’n 17 procent van alle malware die door ‘endpoint’-beveiligingssoftware werd geïntercepteerd. Volgens Seculert werden in het laatste kwartaal zowat 800.000 toestellen met Ramnit besmet. En daar is nu dus ook een sociaal netwerk als Facebook bijgekomen als verspreidingskanaal. Gebruikers van Facebook worden geadviseerd hun paswoord te veranderen en dat overigens geregeld te doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content