Wozniak: ‘de mens heeft al verloren van de machine’

© Reuters

Steve Wozniak, ooit medeoprichter van Apple, meent dat de machine de mens al de baas is. “We hebben die strijd eigenlijk 200 jaar geleden al verloren”, aldus de bekende it’er.

Volgens Wozniak heeft de mens te veel waarde gehecht aan de machine, waardoor we nu het schoothondje van de techniek zijn geworden. “We denken wel dat we de baas zijn, maar dat is maar schijn”, zo hield hij onlangs een volle zaal voor.

“Kijk maar naar alle mensen die het een te gek idee vinden dat ze tegen hun horloge kunnen praten. En dat het apparaatje ze nog begrijpt ook… Ze laten zich zand in de ogen strooien. Trouwens, iemand die via zijn horloge een telefoongesprek voert, ziet er belachelijk uit”, zegt Wozniak.

Hoewel hij zelf heeft meegeholpen om van de computer een alledaags gebruiksvoorwerp te maken, vindt hij het belang van apparaten toch overdreven.

In menig klaslokaal neemt de computer een belangrijke plaats in. Wozniak: “Zijn de kinderen daarmee beter af? Zijn ze sneller gaan denken? Kunnen ze meer dan leerlingen van ouderwetse scholen?”

“Ik denk dat kinderen helemaal niets hebben aan een computer in de klas, behalve dan dat het leuk is om er af en toe mee te werken of om er een spelletje op te spelen.”

(AutomatiseringGids/FT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content