Xeikon verdwijnt mogelijk van beurs

Volgens De Tijd aast een Nederlandse investeringsgroep op Xeikon. De kans is reëel dat de hoogtechnologische grafische groep van de beurs wordt gehaald.

De beurskoers van Xeikon en zijn referentieaandeelhouder Punch werden gisteren geschorst op Euronext. Het aandeel steeg op een week tijd met een kwart. De Nederlandse beurswaakhond AFM vindt dit een ‘opvallende koersbeweging’. Samen met de Belgische FSMA zal ze onderzoeken of er sprake is van handel met voorkennis. Ondertussen is de handel in Xeikon-aandelen opnieuw hervat. Het bedrijf kwam gisteren nabeurs met een mededeling dat een geïnteresseerde partij mogelijk een bod gaat uitbrengen, maar wil geen verdere details verstrekken.


Volgens De Tijd aast een onbekende Nederlandse investeringsgroep op het van oorsprong Belgische Xeikon, dat zijn administratieve zetel in Nederland heeft. De Tijd noemt Gilde, maar ook Waterland en NPM Capital. Deze laatste probeerde twee jaar geleden al eens een belang in Xeikon te verwerven. Maar Tom Simonts van KBC Securities verwacht geen bod van NPM Capital, mogelijk wel van een andere durfkapitalist. Dat meldt de Nederlandse Telegraaf. Simonts denkt aan een overnamebod van minstens 4,5 euro per aandeel. Momenteel noteert het aandeel echter al tegen 4,75 euro.


Als er effectief een bod komt op Xeikon, verdwijnt mogelijk het zoveelste Belgische bedrijf van de beurs. In 2012 verlieten VPK, Devgen en Duvel de beurs. Op Telenet loopt een uitkoopbod door meerderheidsaandeelhouder Liberty Global. Dat bod wordt ondertussen wel gecontesteerd door het Noorse Norges Bank en het Amerikaanse Omega Advisors, twee referentieaandeelhouders van Telenet. Zij willen méér dan de 35 euro die Liberty Global per Telenet-aandeel biedt.


Xeikon haalde in 2011 bij een omzet van 130 miljoen euro een winst van 7 miljoen euro (pdf). Het bedrijf wordt sinds 1 januari geleid door Frank Deschuytere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content