Xerox aandeelhouders willen verkoop aan Fujifilm beletten

Carl Icahn © REUTERS

Twee grote aandeelhouders van Xerox willen de geplande verkoop van het Amerikaanse bedrijf tegenhouden.

Beleggers Carl Icahn en Darwin Deason, die samen ongeveer 15 procent van de aandelen van Xerox bezitten, roepen andere aandeelhouders op om de voorgestelde deal af te wijzen. Xerox kan veel meer waarde naar de aandeelhouders brengen als een onafhankelijk bedrijf, zo is hun argument.

Fujifilm neemt een belang van 50,1 procent in printing en copier leverancier Xerox. Deze deal heeft een waarde van 6,1 miljard dollar. Door deze overeenkomst wordt Xerox met joint venture-dochter Fuji Xerox gecombineerd tot een grote speler in de printing markt. Dit leidt tot een optimalisatie waarbij 10.000 banen verdwijnen bij de bestaande Fuji Xerox-entiteit.

De twee investeerders eisen echter dat de joint venture wordt ontbonden en dat de Xerox-lead wordt vervangen voor een nieuwe start. Dat de vraag komt van Carl Icahn is niet zo verwonderlijk. Hij staat berucht als iemand die bedrijfsleiders onder druk zet om meer geld voor aandeelhouders te onttrekken.

Indien de verkoop wel doorgaat ontstaat er een gecombineerd bedrijf dat zich toelegt op printtechnologie en intelligente werkoplossingen. Samen zijn ze goed voor een jaaromzet van 18 miljard dollar. Het gecombineerde bedrijf heeft een dubbel hoofdkantoor in Norwalk (VS) en Minato, Tokyo, Japan. Het behoudt de iconische “Xerox” en “Fuji Xerox” -merken binnen zijn respectievelijke bedrijfsregio’s.

De overname zelf kwam niet onverwacht. Xerox heeft al langer moeite om nieuwe inkomsten te vinden om de krimpende markt aan printers en kopieerapparaten op te vangen. Het bedrijf maakte het voorbije kwartaal 196 miljoen dollar (157 miljoen euro) verlies.

In samenwerking met Dutch IT-Channel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content