XP blijft populair, maar Belgen haken af

. © AG

Wereldwijd blijft het inmiddels afgeschreven Windows XP het tweede grootste besturingssysteem. Maar in België is het besturingssysteem nog maar op een fractie van de computers aanwezig.

Met 13,27 procent marktaandeel is Windows XP na Windows 7 (54,67 procent) nog steeds het grootste besturingssysteem ter wereld. Op de derde plaats komt Windows 8.1 met 11,31 procent. Dat zijn cijfers afkomstig van Statcounter voor de maand mei.

In België staat de markt er enigzins anders voor. Hier haalt Windows 7 een gelijkaardig marktaandeel met 52,63 procent. Maar hier volgen Windows 8.1 (17,89 procent) en OS X (11,63 procent) in de top drie. Zij worden gevolgd door Windows 8 (5,85 procent) en Vista (5,84 procent). Windows XP volgt pas op de zesde plaats met 4,32 procent.

Wel moeten we opmerken dat Windows 8 en 8.1 door Statcounter als twee besturingssystemen worden geteld. Als we beide versies optellen dan komt de meest recente versie van Windows uit op iets meer dan zeventien procent marktaandeel.

Vanaf deze zomer wordt het marktaandeel van de verschillende besturingssytemen vermoedelijk opnieuw door elkaar geschud. Vanaf eind juli maakt Microsoft Windows 10 beschikbaar waarbij alle gebruikers van Windows 7, Windows 8 en 8.1 gratis kunnen upgraden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content