Yahoo in beroep vrijgesproken voor het niet overmaken van gegevens aan justitie

Yahoo is niet verplicht om gegevens van zijn webmailgebruikers aan het Belgische gerecht over te maken. Dat besliste het Gentse hof van beroep.

Yahoo is niet verplicht om gegevens van zijn webmailgebruikers aan het Belgische gerecht over te maken. Dat besliste het Gentse hof van beroep, nadat het Amerikaanse internetbedrijf in Dendermonde een boete had gekregen omdat het dat weigerde.

Het arrest zorgt voor een precedent in de strijd tegen cybercriminaliteit en de bescherming van persoonsgegevens. In een onderzoek naar cybercriminaliteit ontdekten speurders een bende oplichters, die gebruik maakten van e-mailadressen van Yahoo. Via transacties slaagden de criminelen erin de bankgegevens van Belgische bedrijven te ontfutselen, waarmee ze bij weer andere firma’s computers en digitale toestellen bestelden maar nooit betaalden.

Het parket vroeg bij Yahoo gebruikersgegevens van de accounts op, onder meer ip-adressen, maar het bedrijf weigerde. Volgens Yahoo moet het parket daarvoor toestemming vragen aan de Amerikaanse justitie. Daarop veroordeelde de Dendermondse strafrechter het internetbedrijf tot een effectieve boete van 55.000 euro en een dwangsom van 10.000 euro per dag.

Het hof van beroep zegt nu dat de wettelijke grondslag (artikel 46 bis van het strafwetboek) ontbreekt om een aanbieder van gratis webmail te vervolgen. “Het is onvoldoende bewezen dat aanbieders van gratis webmail ook aanbieders zijn van elektronische communicatiediensten”, klonk het. “Het is met andere woorden niet bewezen dat Yahoo zelf zorgt voor het verspreiden van signalen. Als aanbieder van gratis webmail heeft het geen controle op het netwerk.” Internetproviders en telecomoperatoren, die toegang verschaffen tot het internet en wel signalen verspreiden, vallen wel onder 46 bis.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content