Yahoo-overname door Microsoft nog lang geen uitgemaakte zaak

Politici en privacyactivisten vrezen dat een overname van Yahoo door Microsoft zal leiden tot een ‘duopolie’ op internet. Mededingingsautoriteiten zouden daar een stokje voor kunnen steken. Maar er blijken ook andere gegadigden te zijn…

Politici en privacyactivisten vrezen dat een overname van Yahoo door Microsoft zal leiden tot een ‘duopolie’ op internet. Mededingingsautoriteiten zouden daar een stokje voor kunnen steken. Maar er blijken ook andere gegadigden te zijn…

Amerikaanse politici maken zich zorgen om de concurrentie op internet als Microsoft Yahoo zou opslokken. Een commissie in het Amerikaanse Congres houdt volgende week een hoorzitting over de gevolgen van een mogelijke overname van Yahoo door Microsoft. Parlementariërs gaan hierover meerdere experts uit de internetsector ondervragen.

Google topman Eric Schmidt heeft Yahoo zelfs al zijn hulp aangeboden, en al eerder zouden er gesprekken tussen beide bedrijven zijn geweest. Analisten speculeren ook dat de overname van Microsoft, dat vrijdag een kleine 45 miljard dollar bood op Yahoo, mogelijk wordt verboden door Amerikaanse en Europese toezichthouders op het gebied van mededinging.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zei dit weekend al ‘interesse’ te hebben in de concurrentiebeslommeringen die aan de overname kleven te bestuderen. Telecomtoezichthouder FTC en de Europese Commissie onthielden zich nog van officieel commentaar. De FTC keurde in december wel de overname van online advertentiebedrijf DoubleClick door Google goed.

Ook privacyactivisten vrezen dat de overname van Yahoo door Microsoft zorgt voor een duopolie op internet, bestaande uit Microsoft en Google. Volgens The Electronic Privacy Information Center (EPIC) en The Center Digital Democracy (CDD) zorgt zo’n overname voor nadelige gevolgen voor de privacy van internetters zal kunnen hebben. Internauten krijgen minder keus over wat er met hun gegevens gebeurt, vrezen de organisaties. EPIC en CCD gaan bezwaar maken tegen de overname bij de FTC.

Intussen dook zaterdag het gerucht op dat ook News Corp van mediamagnaat Rupert Murdoch voorbereidingen zou treffen voor een overnamebod op Yahoo. De site Techcrunch meldde dat News Corp daarvoor had gebeld met diverse grote beleggingsfondsen, die ook afzonderlijk een bod zouden overwegen.

News Corp probeerde een consortium met de fondsen op te zetten, zo schrijft Techcrunch, maar vooralsnog lijkt dat nog niet tot resultaten te hebben geleid. News Corp is onder meer eigenaar van Myspace, een van de meest bezochte sites ter wereld. Ook Comcast, Viacom en General Electric zouden in staat zijn een bod te doen op de internetportal.

Yahoo zelf meldt in een reactie een zelfstandig voortbestaan ook niet uit te sluiten. Het bedrijf bekijkt alle opties. Het ‘evaluatieproces’ kan nogal wat tijd in beslag nemen, stelde de Yahoo-directie afgelopen weekend.Zie ook de bijdrage op [Data News TV].

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content