Yandex, ‘de Google van Rusland’, slokt Uber op

© REUTERS

Uber en haar concurrent Yandex maken bekend dat ze hun taxidiensten gaan samenvoegen in Rusland en vijf naburige landen.

In een gezamenlijke verklaring maken Yandex en Uber een fusie bekend in Rusland, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië en Kazachstan. Hun diensten worden samengevoegd onder een nieuwe, nog niet bekendgemaakte naam. Daarin worden ook de activiteiten van bezorgingsdienst UberEats opgenomen.

Uber steekt 225 miljoen dollar in het nieuwe bedrijf en verkrijgt een belang van 36,6 procent. Yandex legt 100 miljoen dollar in en krijgt een meerderheidsbelang van 59,3 procent.

Uber betrad 3.5 jaar geleden de Russische markt. Daar is Yandex een pak groter. Het Russische bedrijf is ook de dominante speler voor mobiele navigatie en de grootste zoekmachine van Rusland.

Uber benadrukte dat de samensmelting met haar Russische concurrent niet wil zeggen dat ze zich ook op andere markten zal gaan terugtrekken.

De taxidienst trok zich vorig jaar ook al terug uit China. Daar trok concurrent Didi Chuxing aan het langste eind na een strijd om marktaandeel die Uber twee miljard kostte. Uber kreeg in ruil daarvoor wel een belang van 17,5 procent in de Chinese rivaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content