Yandex komt Google beconcurreren in Europa

De Russische zoekmachine Yandex wil zijn diensten ook in Europese landen aanbieden.

De Russische zoekmachine Yandex wil zijn diensten ook in Europese landen aanbieden. De Russische marktleider Yandex is momenteel aan het testen in Turkije, en op de Duitse onlinemarketingbeurs Dmexco was het bedrijf prominent aanwezig, zo schrijft Emerce. In een interview zegt cto Ilya Segalovich dat hij de stap naar Duitsland bestudeert.

Yandex voert momenteel al gesprekken met operatoren en met uitgevers. Deze partijen zouden de zoekmotor op de markt moeten brengen in Europa, met speciale aandacht voor de mobiele versie.

De inhoudelijke aard van de gesprekken is niet bekend, al is het duidelijk dat de Russen een gunstigere verdeelsleutel zouden kunnen betalen dan Google voor vergoedingen uit inkomsten à la Search en AdWords.

Segalovich oppert dat er nog ruimte is voor nieuwe spelers naast Google, juist omdat consumenten moeten kunnen kiezen uit verschillende aanbieders, wat vandaag de dag steeds moeilijker wordt.

Winst In het tweede kwartaal van 2012 boekte Yandex een omzet van 207 miljoen dollar (+50 procent) en een nettowinst van zestig miljoen dollar. In zijn thuismarkt heeft het een marktaandeel van rond de zestig procent.

Google heeft in Rusland nog geen dertig procent van de markt.


Partner Content