Yieha brengt Belgische strips naar tablets en pc’s

Yieha. © .

Voortaan kan je de belangrijkste Nederlandstalige Belgische strips digitaal kopen of huren. Een gemeenschappelijk platform van Ballon Media en Standaard Uitgeverij maakt zo’n tachtig procent van de markt digitaal.

Yieha telt momenteel zo’n achthonderd strips, al is het de bedoeling om het platform nog verder uit te breiden. Het initiatief werd al eind 2014 aangekondigd, maar is na een grondige testfase nu klaar voor het grote publiek.

“Samen met Standaard Uitgeverij staan wij borg voor ongeveer 80% van het stripaanbod in Vlaanderen,” zegt Alexis Dragonetti, ceo van Ballon Media. “Dat ‘papieren’ leesplezier willen wij nu ook gaan aanbieden op je laptop, tablet of smartphone. Met alle voordelen en functionaliteiten van een performante digitale ervaring. Met een YIEHA-app die er bijzonder goed uitziet en een zeer gebruiksvriendelijke website . En vooral met een groot hart voor de Vlaamse en Belgische strips! “

Wie strips wil lezen kan dat in de browser op laptops (of Windows tablets). Voor iPhone en iPad is er een app. Dit najaar volgt er ook een Androidversie. Naast kopen kan je ook kiezen om strips voor een iets lagere prijs gedurende tien dagen te buren.

Voor de ontwikkeling van Yieha werkten beide uitgeverijen samen met een Franse Izneo. Omdat zij ook de rechten voor de Franstalige titels hebben, kunnen Franstalige stripliefhebbers bij hen terecht. Yieha zelf overweegt wel om op termijn zelf (niet-Franse) anderstalige versies aan te bieden. Denk maar aan een Japanse editie van Suske en Wiske.

“Wij geloven dat er ook voor onze sterke stripmerken aan een digitale toekomst moet gewerkt worden,” zegt Peter Quaghebeur, ceo van WPG Uitgevers/Standaard Uitgeverij. “Vorig jaar hebben we samen met iMinds Media een onderzoek verricht en vooraleer YIEHA te lanceren hebben we het samen met de lezers getest én verbeterd. Het enthousiasme en de positieve echo’s uit onze testpanel zijn goed nieuws voor eenieder die van Nederlandstalige strips houdt”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content