YouTube moet 20.000 muziekvideo’s van onder meer Pharrell en The Eagles verwijderen

Pharrell Williams © Reuters

Global Music Rights, het bedrijf van Irving Azoff dat muzieksterren als Pharrell Williams en The Eagles vertegenwoordigt, dreigt met een rechtszaak tegen YouTube. De videostreamingdienst moet 20.000 muziekvideo’s verwijderen, of ze riskeert een boete van 1 miljard dollar.

Azoff beweert tegenover The Hollywood Reporter dat YouTube niet beschikt over de ‘performance’-rechten op de songs van 40 van zijn muzikale cliënten. Hoewel de videodienst wel overeenkomsten heeft afgesloten met de platenfirma’s, heeft ze dat niet gedaan met de artiesten zelf, klinkt het.

Irving Azoff meldde nog dat zijn klanten uitgerekend YouTube, en geen andere soortgelijke sites, willen vervolgen omdat deze dienst ‘het minst coöperatief’ is geweest en ‘de ergste overtreder’ is in de ogen van de betreffende artiesten.

Google, de eigenaar van de videostreamingservice, beweert dat YouTube wél de nodige rechten heeft, vanwege vroegere deals. Global Music Rights meent echter geen details over die deals ontvangen te hebben.

Ondertussen stoomt YouTube met Music Key een eigen Spotify-achtige abonnementendienst voor muziek klaar tegen 2015. Zonder muziek van Pharrell, The Eagles en een veertigtal andere kleppers die onder de vleugels van Global Music Rights zitten? (MI)

Partner Content