YouTube stapt naar Turks Grondwettelijk Hof tegen blokkering

© Reuters

Videoplatform YouTube is naar het Grondwettelijk Hof in Turkije gestapt tegen de blokkering van de website in het land. Dat is vernomen uit een bron dicht bij het dossier.

De Turkse regering had YouTube verboden op 27 maart, nadat er een audiofilmpje was gepost waarin te horen is hoe hoge regeringsfunctionarissen een ‘black flag’-operatie in Syrië bespreken om er een militair ingrijpen te verantwoorden. Dat was het sein voor Ankara om de ‘nationale veiligheid’ in te roepen.

De aanvraag is ingediend door een advocaat uit Istanboel, met de vraag dat de website ‘onmiddellijk’ toegankelijk zou zijn. Een rechtbank in Ankara had vrijdag nog bevolen om het verbod op YouTube op te heffen. Dezelfde rechtbank legde echter een verder verbod op gezien eerst nog 15 omstreden video’s verwijderd moeten worden.

De microblogsite Twitter werd kort voor de gemeenteraadsverkiezingen gesloten op verzoek van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, die zich ergerde aan de verspreiding van steeds maar nieuwe beschuldigingen van corruptie op het internet.

Het Grondwettelijk Hof had woensdag geëist dat het verbod op Twitter zou worden opgeheven. Dat verbod was immers in overtreding met de vrijheid van meningsuiting. Een dag later volgde de regering het hof, maar Erdogan protesteerde publiekelijk tegen die beslissing die hij ‘niet respecteert’. (Belga/BO)

Partner Content