YouTube verwijdert 150.000 video’s in nieuwe poging om adverteerders te sussen

© REUTERS
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Een week nadat bleek dat onder meer gewelddadige filmpjes met bekende tekenfilmfiguurtjes worden aangeraden in YouTube’s kinderkanaal, heeft de videodienst de boel opgeruimd.

YouTube heeft zijn database opgeschoond na de heisa over ongepaste video’s en commentaren die gericht zijn op kinderen. De opruimactie kwam er nadat enkele grote merken beslisten hun advertenties in te trekken. Onder meer Adidas en Deutsche Bank zouden geen advertenties meer willen kopen.

De reactie volgt op eerdere klachten waarbij in video’s gericht aan jonge kinderen in sommige gevallen reclame te zien is die ongepast is voor hun leeftijd. Een ander probleem zijn afspeellijsten waar tussen de reeks video’s plots ongepaste inhoud zit, of waar in de commentaarsectie vulgaire of seksuele toespelingen worden gemaakt. YouTube heeft nu honderden accounts ingetrokken, en 150.000 video’s van het platform gehaald, meldt het bedrijf in een persmededeling. De optie om te reageren op een video, werd ook afgezet op meer dan 325.000 video’s die mogelijk doelwit waren van kinderlokkers. Advertenties zouden ook worden weggehaald bij bijna 2 miljoen video’s en 50.000 kanalen die zich volgens YouTube valselijk voordoen als kindvriendelijk.

YouTube, dat eigendom is van Google, heeft ondertussen al enkele keren bewezen dat een advertentieboycot de beste manier is om iets van hen gedaan te krijgen. Eerder werd het algoritme al aangepast nadat er advertenties opdoken naast extremistische en andere ongepast filmpjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content