YouTube wil online films verhuren

YouTube onderhandelt met een reeks Hollywoodstudio’s over het online verhuren van films.

Google-dochter YouTube onderhandelt met een reeks Hollywoodstudio’s over het online verhuren van films.

De populaire videowebsite zou nog voor het einde van dit jaar met de nieuwe dienst kunnen starten. Per film zou de consument zo’n 5 dollar moeten neertellen. Dat schrijft de Financial Times.

Begin dit jaar waren al een aantal films op het Sundance Festival in San Francisco op YouTube beschikbaar. Toen al liet Google de ambitie verstaan om een en ander uit te bouwen tot een duurzaam aanbod. Niet dat YouTube vroeg op de kar van de online verhuur van films springt. En zeker al niet in de VS.

Daar wordt de online verhuurmarkt ingepalmd door Netflix. Gebruikers kunnen voor zo’n 10 dollar onbeperkt kijken naar series en films via streaming via het internet. Ook de videowebsite Hulu, een initiatief van verschillende grote Amerikaanse televisiezenders, bouwt haar aanbod voortdurend uit. Voor een gelijkaardige prijs als bij Netflix kunnen klanten op hun televisie, iPad of iPhone naar actuele series als “Grey’s Anatomy” kijken. Wie op zijn computer kijkt, betaalt niks. Ook Apple is met iTunes al actief op de markt van films en series.

De Hollywoodstudio’s zijn naarstig op zoek om hun online bereik te vergroten, in een poging om de piraterij via het internet een halt toe te roepen en een alternatief te vinden voor de teruglopende dvd-verkoop.

Bron: Belga/FT

Partner Content