Zaak vermeende diefstal door Uber naar federale aanklager VS

Volvo XC90 van Uber © REUTERS

Een rechter in San Francisco heeft een zaak tegen taxidienst Uber over diefstal van bedrijfsgegevens doorverwezen naar federale onderzoeksdiensten. De zaak werd aangespannen door Waymo, een zusteronderneming van Google-moederconcern Alphabet, die werkt aan zelfrijdende auto’s. De doorverwijzing betekent dat er een mogelijk crimineel onderzoek gevoerd zal worden.

Volgens de aanklacht van Waymo heeft een oud-medewerker, Anthony Levandowski, vertrouwelijke informatie over de techniek van de zelfrijdende auto gestolen. Hij zou zes weken voor zijn vertrek zo’n 14.000 documenten hebben gedownload. Vervolgens begon Levandowski zijn eigen start-up Otto om verder te werken aan een zelfrijdende auto. Uber kocht dat bedrijf vorig jaar voor 680 miljoen dollar.

De doorverwijzing betekent niet noodzakelijk dat de federale onderzoeksdiensten een onderzoek zullen starten naar Levandowski of dat hij aangeklaagd zal worden. Het opent wel de mogelijkheid hiertoe. De rechtbank verwierp een verzoek van Uber voor private bemiddeling in de zaak. Uber wordt door Waymo ook beticht van het schenden van patenten en oneerlijke concurrentie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content