Zakelijke afdelingen Belgacom hielden goed stand

De enterprise business unit van Belgacom boekte in 2009 een omzetverlies van 3,1 procent. “Maar dat is toch merkelijk beter dan de concurrentie”, aldus Michel De Coster.

De enterprise business unit van Belgacom boekte in 2009 een omzetverlies van 3,1 procent. “Maar dat is toch merkelijk beter dan de concurrentie”, aldus Michel De Coster.

Hoewel de enterprise business unit (EBU) van Belgacom een jaar-op-jaar omzetverlies van 3,1 procent moet slikken, is executive vice president Michel De Coster een tevreden man. “Amper 3 procent moeten toegeven in een jaar waarin zoveel ict-projecten uitgesteld werden, is eigenlijk niet slecht. Zeker als je weet dat sommige van onze directe concurrenten double digits verliescijfers noteerden”, zegt De Coster.

In totaal wist EBU nog net de kaap van 2,5 miljard omzet te ronden. Sterke groeipolen waren mobiele data (+ 20 procent) en datacenter services (+ 29 procent). De zakelijke divisie slaagde er ook in om meer mobiele klanten te winnen (+ 96.000). EBU telt nu 1.235.000 klanten voor mobiele communicatie.

Aan de gekozen strategie wordt niet geraakt. De Coster wil blijven inzetten op convergentie via onder meer het Explore-netwerk, op end-to-end oplossingen, en het hybride model (combinatie van on-site en hosted, cloud computing) verder uitspelen. Ook het luik ‘innovatie’ (waaronder machine-to-machine oplossingen, sms-parkeren) wordt verder ontwikkeld. “Ik geloof niet dat er één sterke, dominerende groeipool is. 2010 zal sowieso ook een moeilijk jaar blijven, maar de combinatie van deze vier luiken moet ons in staat stellen om het jaar vlot door te komen”, kijkt Michel De Coster vooruit.

Belgacom Internation Carrier Services (BICS) – de afdeling van Belgacom rond wholesale aan de internationale telecommunicatiemarkt – deed het in 2009 andermaal erg goed. De omzet steeg met 12 procent en zowel het aantal minuten als het volume sms’jes en mms-berichten gingen er fors op vooruit. In totaal wist BICS zo’n 100 nieuwe contracten rond mobiele data binnen te halen en via een instap in de Zuid-Afrikaanse mobiele groep MTN (20 procent) speelt het zelfs mee in de consolidatieslag. “BICS staat nu op de vierde plaats in het wereldwijde klassement van voice carriers”, aldus topman Daniel Kurgan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content