Zelfstandig parkerende wagens krijgen EU-steun

© iStock
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De EU draagt 5,6 miljoen euro bij aan de ontwikkeling van een nieuw systeem waarbij elektrische auto’s zich autonoom parkeren.

De Europese Unie pompt 5,6 miljoen euro in de ontwikkeling van een parkeersysteem voor elektrische auto’s, waarbij de wagens zonder tussenkomst van een bestuurder een parkingplekje zoeken via een app.

Een chauffeur zou dankzij dit systeem zijn auto kunnen achterlaten aan de ingang van een parkeergarage, waarna hij zijn wagen via een app de opdracht kan geven om op eigen houtje een parkeerplaats te zoeken.

De auto wordt in verbinding gebracht met de server van de parking. Men kan de wagen ook zo programmeren dat hij naast een laadpunt gezet wordt. De bestuurder dient dezelfde app te gebruiken om zijn auto terug te roepen.

Omdat GPS-signalen vaak niet werken in parkeergarages, wordt er gebruik gemaakt van een systeem met camera’s en sensoren dat de auto helpt bij het ontwijken van onverwachte obstakels.

Het parkeersysteem wordt ontwikkeld in het kader van het V-Charge-project, dat in goede banen geleid wordt door een consortium dat bestaat uit Volkswagen, Bosch en de universiteiten van Zurich, Oxford, Parma en Braunschweig.

De onderzoekers, die het systeem al met succes hebben uitgetest aan de luchthaven van Stuttgart, verwachten deze technologie op termijn ook te kunnen inbouwen in parkeersystemen op straat. Verwacht wordt dat zelfstandig parkerende auto’s binnen ongeveer tien jaar werkelijkheid zullen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content