Zes Vlaams-Brabantse gemeenten zetten ICT-samenwerking op

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Begijnendijk, Boortmeerbeek, Haacht, Keerbergen, Rotselaar en Tremelo zetten een samenwerking op rond hun ict-dienstverlening. Doel is schaalvoordelen te creëren en kennis te uit te wisselen.

Begijnendijk, Boortmeerbeek, Haacht, Keerbergen, Rotselaar en Tremelo zetten een samenwerking op rond hun ict-dienstverlening. Doel is schaalvoordelen te creëren en kennis te uit te wisselen.

Het samenwerkingsverband, een primeur in Vlaanderen, wordt gecoördineerd door het provinciaal steunpunt voor informatica VERA. De zes samenwerkende gemeenten hebben samen een inwonersaantal van ongeveer 78.000 inwoners, iets minder dan een stad van de omvang van Leuven. Via de samenwerking zouden de gemeenten niet alleen geld en tijd kunnen besparen, bijvoorbeeld door het uitschrijven van gezamenlijke aanbestedingen, maar ook kennis kunnen delen.

Het gaat voor de duidelijkheid niet om de oprichting van een nieuw bedrijf à la Cipal. “Het model van de Nederlandse samenwerkingsverbanden, waar de directeurs informatica van een aantal gemeenten of steden beslissen om zelf een datacenter te bouwen, dat dan Shared Service Center wordt genoemd, zal in Vlaams-Brabant niet worden nagevolgd”, klinkt het in een persbericht. “De markt heeft zelf alles te bieden. Het komt er alleen op aan de juiste partijen te vinden en een goed contract af te sluiten en het daarna professioneel op te volgen.” Een contract afsluiten met een speler als Cipal kan dus, desgewenst, nog steeds, voegt Rob Van Puffelen, communicatieverantwoordelijke bij VERA, daar aan toe.

VERA start met een soort ‘nulmeting’, een analyse van wat er vandaag al is in de verschillende gemeenten en wat de verwachtingen en plannen zijn. Op basis daarvan kunnen de gemeenten zelf beslissen op welke vlakken er wordt samengewerkt. Morgen, 1 april, wordt de samenwerking officieel gelanceerd. VERA zou overigens vandaag al spreken met tientallen andere besturen die ook geïnteresseerd zijn in het initiatief.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content