Zeshonderdtal jongeren op bezoek in technologiebedrijven in Vlaanderen en Brussel

Vlaams Minister van Onderwijs Hilde Crevits gaat mee op bezoek bij Audio in Vorst. © Agoria

Zowat 600 jongeren uit het vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs nemen dinsdag en woensdag in het kader van “Technoteens” een bezoekje aan technologiebedrijven in Vlaanderen en Brussel.

Voor het initiatief, dat uitgaat van technologiefederatie Agoria en Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, zetten 22 bedrijven hun deuren open. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits ging dinsdag samen met 36 zesdejaars van de Vrije Basisschool van Sterrebeek op bezoek bij autobouwer Audi in Vorst.

Het initiatief is ondertussen aan zijn zesde editie toe. “Oorspronkelijk was het enkel op meisjes gericht omdat zij minder interesse vertonen in technologie, maar ondertussen hebben we Technoteens ook uitgebreid naar de jongens”, zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen.

Agoria wil jongeren zo vroeg mogelijk nieuwsgierig maken naar technologie. “Bij de overgang van het basis- naar het middelbaar onderwijs maken de kinderen en hun ouders immers al belangrijke keuzes voor de studies die ze later op het niveau hoger onderwijs gaan doen”, aldus De Pril.

Omdat ook leerkrachten een belangrijke rol spelen in de studiekeuzes voor later, werkt Agoria voor Technoteens samen met de lerarenopleidingen van de Artesis Plantijnhogeschool in Antwerpen. Die laatste zet dinsdag en woensdag 83 student-leraren in voor de begeleiding van de kinderen.

Vlaams minister van Onderwijs Crevits benadrukte dinsdag het belang voor jongeren om niet enkel buitenschools in aanraking te komen met technologie. “Dit proeven van technologie moet jongeren zin doen krijgen naar meer en hun interesse wekken voor de maatschappelijke uitdagingen.”

Na jaren van daling is het aantal technologiestudenten in het Nederlandstalig hoger onderwijs de voorbije jaren opnieuw gestegen. Dit jaar hebben zich zowat 8.150 technologiestudenten ingeschreven. Volgens Agoria zijn echter minstens 9.000 technologiestudenten op jaarbasis nodig om aan de vraag van de arbeidsmarkt te voldoen. (Belga/PVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content