Zet die ongebruikte servers uit!

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Miljoenen kunnen jaarlijks worden bespaard door ongebruikte servers uit te schakelen, aldus het Uptime Institute. In de derde ‘survey’ scoorde Barclays hoog met 9.124 uitgezette servers in 2013.

Al sinds 2006 wijst het Uptime Institute op de besparingen die mogelijk zijn door ongebruikte servers uit te schakelen, als een van de makkelijke maar bijzonder efficiënte wijzen om kosten terug te dringen. Immers, een onbenutte server elimineren, resulteert in minder stroomverbruik, minder kosten voor installatie (rack ruimte en dies meer) en lagere licentiekosten.

4,5 miljoen!

In de derde jaarlijkse ‘survey’ van het Uptime Institute – de ‘Server Roundup’ – scoorde Barclays het hoogst, met 9.124 fysieke servers geëlimineerd in 2013. Dat resulteerde in een lager stroomverbruik met 2,5 megawatt, wat dan weer een besparing van ongeveer 4,5 miljoen dollar meebracht (haast 3,3 miljoen euro). Daarnaast werd ook nog 1,3 miljoen dollar (haast 950.000 euro) bespaard op hardware onderhoudskosten. Bovendien kwamen hierdoor 588 server racks vrij, evenals meer dan 20.000 netwerkpoorten en 3.000 SAN-poorten. Klinkende cijfers, die des te opmerkelijker zijn, aangezien Barclays in 2012 ook al eens 5.515 servers hadden weggewerkt, toen al met een stroombesparing van ongeveer 3 megawatt.

Andere ‘winnaars’ in de roundup, zoals Sun Life Financial, elimineerden elk honderden servers, voor lagere maar nog steeds significante besparingen.

Het Uptime Institute wijst er op dat het probleem van ‘ongebruikte’ fysieke servers acuut blijft omdat ict-verantwoordelijken vaak schrik hebben een specifieke fysieke server uit te schakelen. Immers, hun configuratie database (CMDB) is vaak alles behalve up to date, zodat ze niet precies weten welke server waarvoor wordt aangewend. Daarnaast wordt men vaak hiertoe niet aangemoedigd, ook al ‘omdat niemand promotie krijgt voor rond te lopen en ongebruikte servers uit te schakelen’, klinkt het droogjes.

Nochtans blijkt uit de survey van 2013 dat 33 procent van de respondenten meer dan 5 procent ‘comateuze’ servers hadden, naast 43 procent respondenten die geen regelmatige audits van hun serverpark doen. Dat laatste is nu wel het geval bij onder meer Barclays, dat nu gecentraliseerd en actief naar ongebruikte servers in elk deel van het bedrijf speurt. Ook kleinere bedrijven hebben baat bij meer aandacht voor dergelijke servers, want het Uptime Institute berekent dat per geëlimineerde server ongeveer 500 dollar aan stroomverbruik kan worden bespaard, naast 500 dollar in OS licentiekosten en 1.500 dollar in hardware onderhoudskosten (VS cijfers).

Overigens mag het licht ironisch klinken, dat het initiatief om servers uit te schakelen afkomstig is van het ‘Uptime’ instituut.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content