Zetes beveiligt Belgische grens

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De Belgische grensdoorlaatposten krijgen een nieuw systeem voor …

De Belgische grensdoorlaatposten krijgen een nieuw systeem voor digitale vingerafdrukken. De opdracht werd door de Federale Politie zopas gegund aan Zetes.

Het gaat om een open meerjarige overeenkomst waarin zowel de aankoop, levering, plaatsing als de eigenlijke indienststelling vervat zit. Het systeem omvat hardware en software om digitale vingerafdrukken af te nemen en te controleren aan de Belgische grensdoorlaatposten.

De bestelling kadert in de Europese VIS-verordening. VIS – kort voor Visuminformatiesysteem – moet onder meer de visumaanvraagprocedures vereenvoudigen, maar ook ‘visumshopping’ voorkomen en fraude beter bestrijden. VIS voorziet ook in gemakkelijkere controles aan de doorlaatposten aan de buitengrenzen en op het grondgebied van de deelnemende landen.

In ons land wordt daarvoor dus apparatuur van Zetes ingeschakeld. Aanvankelijk werd de opdracht geraamd op bijna 678.000 euro, maar uiteindelijk doet Zetes het aan 223.000 euro. Operationele en technische criteria wogen overigens wel voor 60 procent mee, de prijs voor 35. Wie de overige drie kandidaten waren, is niet bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content