Zetes groeit weer

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Zowel in termen van omzet (+15%) als winst (+48%) heeft de Belgische specialist in identificatie van goederen en personen in het eerste semester van 2014 een groei neergezet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Zowel in termen van omzet (+15%) als winst (+48%) heeft de Belgische specialist in identificatie van goederen en personen in het eerste semester van 2014 een groei neergezet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Voor de afdeling Goods ID (goederenidentificatie) legt Zetes voor het eerste semester een omzetcijfer neer dat met 88 miljoen euro zeven procent hoger ligt. Het bedrijfsresultaat steeg met 38 procent tot 3,8 miljoen euro. De stijging komt er vooral door de structurering van het aanbod in zes oplossingen (Olympus voor track&trace, Atlas voor packaging, Media voor logistiek, Ares en Chronos voor leveringen en Athena voor in-store). Zij mikken in de eerste plaats op transport, distributie en postverdeling.

De packaged solutions werden ontwikkeld in een software factory in Barcelona die maatwerk mogelijk maakt. Met een sterke cloud component en een pay-per-use facturatiemodel. Ook zijn er kantoren geopend in Istanbul en Polen, terwijl Zetes deze zomer een klein bedrijf (van tien personen) heeft overgenomen in Oostenrijk.

Dit gezegd zijnde, plant Alain Wirtz, ceo van de groep, geen overnames momenteel. Wel verwacht hij in de tweede helft organische groei. Zetels haalde ook grote contracten binnen met Poste Suisse (22.000 toestellen) en GLS Duitsland.

In de afdeling rond personenidentificatie kent het bedrijf een omzetgroei van 45 procent naar 30,8 miljoen euro voor een nettowinst van 37 procent of 5,4 miljoen euro. De afdeling kan teren op contracten op lange termijn (paspoorten, identiteitskaarten en elektronische rijbewijzen), met een groot project in Ouganda in het eerste semester en een contract in Togo in het tweede semester. Daarnaast heeft Zetes een satellietkantoor voor 150 mensen geopend in Zuid-Afrika.

Alain Wirtz wijst op enkele “kleine herstructureringen in Duitsland en Frankrijk.” Maar netto is het totale personeelsbestand toegenomen met ongeveer tachtig mensen naar 1.200 werknemers. Zetes gelooft dat “op basis van de resultaten van het eerste semester en wat we vandaag zien, de resultaten van 2014 aanzienlijk beter zullen zijn dan in 2013.” Meteen een stukje optimisme in de huidige economische somberheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content