Zeven IT-kwesties om in het oog te houden

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Analistenkantoor Gartner heeft een lijst opgesteld van it- en businesstrends die cio’s de komende drie jaren niet uit het oog mogen verliezen.

Analistenkantoor Gartner heeft een lijst opgesteld van it- en businesstrends die cio’s de komende drie jaren niet uit het oog mogen verliezen.

De Gartner-analisten verwachten een belangrijke groei van de it-industrie in de komende jaren. Om door het bos de bomen te kunnen zien, lijstten ze 7 technologietrends en -kwesties op waar cio’s zeker op moeten blijven letten. Hier gaan we:

Breng IT en OT op één lijn: OT staat hier voor ‘operational technology’, de systemen die door ingenieurs gebruikt worden om machines en andere infrastructuur te monitoren (onder meer in grote fabrieken of raffinaderijen). Gartner spreekt al enkele jaren over de convergentie tussen OT en IT en het belang van het samenvoegen van beide.

Sociale media: Tegen 2015 mist nog altijd 80 procent van de bedrijven een coherente benadering van de informatie die binnen sociale media circuleert. Gartner voorspelt dat it- en businessmensen in de komende jaren massaal veel tijd en geld zullen spenderen om uit te vogelen hoe ze het meeste voordeel halen uit de kracht, verspreiding en invloed van sociale netwerken.

Patronen zoeken: Technologie die patronen zoekt in de informatie die binnen een bedrijf circuleert, wordt de komende jaren erg belangrijk, meent Gartner. De gevonden patronen zouden dan weg kunnen wijzen naar de toekomstige opportuniteiten en mogelijkheden voor bedrijven.

Cloud computing: Gartner voorspelt dat tegen 2016 elk van ’s werelds 2000 grootste bedrijven gebruik zal maken van een public cloud. Het spreekt van een nieuwe relatie tussen it-dienstenleveranciers en de afnemers ervan.

Contextgevoeligheid: Locatie en tijd zullen almaar vaker gebruikt worden in (vooral mobiele) toepassingen om zo tot ‘augmented reality’ te komen. Die ‘digitalisering’ van de wereld leidt ook tot belangrijke kansen voor bedrijven.

Duurzaamheid: De focus op energie, water en klimaat zal blijven aanhouden. Bedrijven zullen soms de financiële en operationele prestaties moeten afwegen tegen milieuprestaties. IT zal daarin een belangrijke rol krijgen, onder meer op vlak van governance, compliancy en risicobeheer.

Innovatie/kosten versus risico/governance: Hoewel bedrijven in een moeilijke economische periode steevast op zoek moeten naar innovatie en nieuwe business, duikt er ook een trend op naar risicobeheersing en governance, al dan niet door de overheid opgelegd. Het evenwicht zoeken tussen beide wordt een belangrijke trend voor de IT.

Om het helemaal exotisch en futuristisch te maken, blikt Gartner ook even vooruit naar 2020. Zo verwacht het analistenkantoor onder meer dat ‘human augmentation’ een belangrijke markt wordt. Dat is, aldus de analisten, technologie die fysieke en cognitieve aanpassingen doet aan het menselijke lichaam, om het functioneren van mensen in het dagelijkse leven vooruit te helpen. Ook zal ‘draadloze stroom’ (voor mobiele toestellen en pc’s) uitgroeien tot een miljardenmarkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content