Zeventig huiszoekingen bij Belgische hackers

Het Belgische gerecht heeft de voorbije dagen 70 huiszoekingen uitgevoerd bij Belgen die het virusprogramma “Blackshades” gebruikten, waarmee ze bijvoorbeeld kunnen inbreken in computers, bestanden kunnen versleutelen of internetgebruikers afpersen. Dat schrijft De Tijd zaterdag.

Het Belgische gerecht heeft de voorbije dagen 70 huiszoekingen uitgevoerd bij Belgen die het virusprogramma “Blackshades” gebruikten, waarmee ze bijvoorbeeld kunnen inbreken in computers, bestanden kunnen versleutelen of internetgebruikers afpersen. Dat schrijft De Tijd zaterdag. De grootschalige actie in verschillende gerechtelijke arrondissementen, die in goede banen werd geleid door het federaal parket, maakt deel uit van een internationale operatie onder leiding van de Amerikaanse politiedienst FBI en de Europese justitiedienst Eurojust. De actie moest tot maandag geheim blijven, waardoor de betrokken diensten tot dan geen commentaar geven.

Het malware-programma “Blackshades” werd de afgelopen jaren al bij ettelijke computerinbraken, afpersingen en oplichtingen gebruikt over heel de wereld. Met het virusprogramma kunnen criminelen onder andere de paswoorden te pakken krijgen van mailboxen of andere webdiensten en kunnen ze andere malware binnenbrengen in de besmette computer. Via “Blackshades” kunnen criminelen ook bestanden versleutelen, waarna ze mensen kunnen afpersen om ze weer te ontgrendelen. (Belga)

Partner Content