Ziekenhuis blijft data de baas met AFA

IBM
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

22 december 2017, 14:00 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:32

Van het elektronisch patiëntendossier tot medische beelden en de ontsluiting van informatie voor samenwerking vanop afstand: ook in de gezondheidssector wint de digitalisering alleen maar aan snelheid. Op elke uitdaging rond opslag biedt flash een passend antwoord.

De digitalisering is in de gezondheidssector al een tijd aan de gang. De overheid dringt er bij de sector op aan om de papieren documentenstromen zo veel mogelijk door digitale processen te vervangen. Maar al die digitale data – informatie over patiënten, medische data, medische beelden en noem maar op – doen de vraag naar opslagcapaciteit uiteraard snel toenemen. “En dat is niet de enige trend die de druk op storage verhoogt”, zegt Christine Vanderbrigghe, Client Relationship Manager Healthcare Sector bij IBM. “Er is een consolidatiebeweging aan de gang. Ziekenhuizen fuseren en vormen hubs. Dat verhoogt de nood aan een digitale infrastructuur die toelaat om op een vlotte en efficiënte manier data te delen en uit te wisselen.”

Snelheid is essentieel in de context van een ziekenhuis. Artsen moeten onmiddellijk toegang hebben tot dossiers, laboresultaten en medische beelden.

Belangrijk is daarbij niet alleen dat de opslag van de data veilig gebeurt, maar ook dat die data op een snelle en betrouwbare manier beschikbaar zijn. “Snelheid is essentieel in de context van een ziekenhuis”, legt Christine Vanderbrigghe uit. “Artsen moeten onmiddellijk toegang hebben tot dossiers, laboresultaten en medische beelden – zonder enige latency.” Maar evengoed geldt die voorwaarde voor de administratieve medewerkers die aan de slag gaan met facturatiesoftware en andere toepassingen. “Ook zij willen zo efficiënt mogelijk werken. Snelheid en gebruiksvriendelijkheid gaan daarbij hand in hand.”

Budgetcontrole

Voor een ziekenhuis is snelheid niet de enige drijfveer om te investeren in flash-opslag: de zogenaamde All Flash Arrays of AFA. “Ook het kostenplaatje speelt mee”, weet Christine Vanderbrigghe. “Bij heel wat ziekenhuizen staat het ICT-budget onder druk. Grote oefeningen als het elektronische patiëntendossier, GDPR of een fusie kosten handenvol geld. Wanneer het totale budget bevroren is, moet de ICT-afdeling noodgedwongen op zoek naar manieren om op andere domeinen te besparen.” Met flash kan de ICT-afdeling de stijgende kosten voor storage alvast onder controle houden – of zelfs terugdringen.

Met flash kan de ICT-afdeling de stijgende kosten voor storage alvast onder controle houden – of zelfs terugdringen.

AFA-opslag werkt niet met schijven, zoals klassieke storage. Flash is niet mechanisch. Anders gezegd: er is geen energie nodig om schijven te doen draaien of om de warmte van die draaiende schijven weg te werken. Dat is duidelijk zichtbaar op de energiefactuur. AFA vraagt tot negentig procent minder elektriciteit en koeling dan traditionele storage. Bovendien neemt AFA tien keer minder plaats in. Door de betere datacompressie verloopt de opslagcapaciteit van AFA vijf keer efficiënter. Zo komt flash aan een heel interessante total cost of ownership, die makkelijk de vergelijking met die van traditionele opslag aankan. Meer nog, flash is vaak zelfs goedkoper, zeker als een ziekenhuis erin slaagt het almaar toenemende datavolume op te vangen zonder de investering in een groter datacenter.

Dit dossier kwam tot stand in samenwerking met Arrow ECS, distributeur van IBM.

Lees meer over de AFA-oplossingen van IBM Flash Storage.