Zit het internet ‘vol’ binnen 8 jaar?

© Thinkstock
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Als het internet blijft groeien aan het huidige tempo, dan wordt de grens van de netwerkcapaciteit over 8 jaar bereikt, zo waarschuwt de Britse professor Andrew Ellis van de Aston University in Birmingham.

Om de problemen in kaart te brengen wordt er op 11 mei een grote conferentie georganiseerd in Londen, waar experts van over de hele wereld verwacht worden.

Tien jaar geleden had je een snelle internetverbinding met een bandbreedte van 2 Mbit/seconde. Vandaag hebben heel wat mensen al een verbinding die 100 Mbit/seconde aankan, en groeit het dataverkeer exponentieel.

De snelle groei van de afgelopen jaren blijft doorgaan, en op een bepaald moment is de grens bereikt. “In mijn berekeningen ligt het verzadigingspunt over 8 jaar, dan zullen de huidige glasvezelnetten het verkeer niet meer kunnen slikken”, zegt Ellis.

Wereldwijd extra glasvezelkabels installeren is een mogelijke oplossing, alleen is dat erg duur. Ellis: “De kosten zullen hoe dan ook worden doorgerekend aan de gebruikers, maar de vraag is of ze dat willen betalen. De kosten zullen verdubbelen en wie dat niet wil betalen moet rekening houden met een verbinding die er om de haverklap uit ligt.”

Hoofdredacteur Kristof Van der Stadt van Data News nuanceerde de berichten over het ‘overvolle’ internet vanmorgen op Radio 1. Volgens hem bestaat de echte vraag er vooral in wie de noodzakelijke uitbreiding van de infrastructuur zal betalen. Achter deze link kan je de reactie van Kristof herbeluisteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content