Zit Microsoft VMware op de hielen?

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Twee recente studies werpen een verhelderend licht op de virtualisatiemarkt.

Twee recente studies werpen een verhelderend licht op de virtualisatiemarkt.

Veeam (leverancier van onder meer oplossingen rond gegevensbescherming en disaster recovery) lanceerde de website www.v-index.com die de penetratie meet van virtualisatie in de serverparken van grote ondernemingen. Volgens die site (met 544 deelnemende grote bedrijven) is virtualisatie in 39,4% van de bedrijven ingeburgerd. 84% daarvan gebruikt VMware, 61% Microsoft Hyper-V, 55,4% Citrix Xen en 12% een andere hypervisor.

Stratus van zijn kant publiceert resultaten van een enquête onder 250 wereldwijde respondenten waaruit blijkt dat 59% van de ondernemingen voor VMware kiest tegenover 53% voor Hyper-V. Maar een jaar geleden haalde VMware nog 78%, en wist Hyper-V nog maar 38% te overtuigen. Microsoft verkleint dus de kloof. Volgens Stratus willen bedrijven niet langer al hun eieren in dezelfde korf leggen. Mogelijk worden bedrijven ook verleid door de integratie van Hyper-V met Microsoft server en zien ze het naast VMware als een aanvullende virtualisatietest alvorens het echt in productie te gebruiken.

De verspreiding van virtualisatie zorgt ook voor nieuwe groeisegmenten zoals virtualisatie van desktops, opslag en applicaties, waar VMware minder in vertegenwoordigd is. Het gebruik van XenServer (Citrix) is overigens in één jaar verdubbeld van 9 tot 18%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content