Zo weet Google waar je de afgelopen jaren bent geweest

Google weet via je smartphone en locatie-instellingen vrij goed waar je de afgelopen jaren bent geweest. © Pieterjan Van Leemputten

Wie een smartphone met een Google-account gebruikt kan vrij accuraat nagaan waar hij of zij de afgelopen jaren is geweest. Gelukkig kan je het relatief eenvoudig uitschakelen.

De locatietracking is niet nieuw. Ze ontstond als een uitloper van Google latitude, waarmee vrienden elkaars locatie kunnen delen, in 2013. Maar ook al duikt het onderwerp elke paar jaar weer op, toch merken we dat ook vandaag veel gebruikers verbaasd opkijken als ze ontdekken dat bijna exacte routes van enkele jaren geleden kunnen opvragen.

Om je persoonlijke trackingkaart op te vragen ga je naar https://www.google.com/maps/timeline?authuser=0

Hier krijg je bolletjes te zien op plaatsen waar je de afgelopen jaren bent geweest. De locatie is gebonden aan je Google-account. Dus gaat ook mee wanneer je van smartphone of simkaart wisselt. Wie doorklikt op bepaalde locaties kan op een bepaalde dag zien welke routes er zijn afgelegd. Al merken we daar wel enige foutjes op.

Wie doorklikt of een specifieke dag selecteert kan vrij precies de route van die dag opvragen.
Wie doorklikt of een specifieke dag selecteert kan vrij precies de route van die dag opvragen.© Pieterjan Van Leemputten

Kan je dit wissen?

Ja. In de gepersonaliseerde kaart kan je rechtsonder op het tandwiel klikken en daar heb je de keuze om je locatiegeschiedenis te bewaren, te pauzeren of te verwijderen.

Om Location History volledig uit te zetten kan je in de instellingen ‘plaatsen waar u heengaat’ uitschakelen. Nuttig detail: Google lijkt niet bij te houden waar je was als je geen verbinding hebt. Zit je in het buitenland op wifi of ga je roamen dan ben je gezien. Maar zet je op dat moment je data uit, dan worden bezochte locaties achteraf niet toegevoegd.

Moet je dit wissen?

Google gaat je waarschuwen dat diensten zoals Google Now en Search mogelijk nadien minder goed werken. Dat klopt, maar niet in die mate dat ze je foute informatie gaan geven. Alleen ‘weet’ het bedrijf op dat moment minder over je waardoor er soms context verloren gaat. Wie op het moment van een zoekopdracht in Berlijn zit, is mogelijk een bezoeker. Wie daar al tien maanden zit, is vermoedelijk iemand die er woont en dus andere info zoekt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content