Zo wil Facebook afgelegen dorpen op internet krijgen

Een prototype van de antenna array van project Aries © Facebook

Facebook wil niet enkel met drones internet verspreiden. Het bedrijf heeft twee technieken klaar om afgelegen dorpen en gebieden vlotter van internet te voorzien.

Op ontwikkelaarsconferentie F8 stelde het bedrijf Terragraph en Project ARIES voor. Twee projecten die op hun eigen manier internet naar afgelegen dorpen of landelijke gebieden wil brengen.

Terragraph moet het mogelijk maken om in dorpen wifi uit te rollen door straatverlichting of ander straatmeubilair uit te rusten met antennes om een krachtig wifi-signaal doorheen de stad te verspreiden.

Terragraph
Terragraph© .

Facebook gebruikt hiervoor de WiGig standaard die tot 7 Gbits kan gaan via de doorgaans ongereguleerde 60 Ghz frequentie. Het signaal gaat moeilijk door muren, maar kan wel tot 250 meter vlot draadloos reizen, tot aan de volgende uitgeruste verlichtingspaal dus.

Project ARIES staat voor Antenna Radio INtegration for Efficiency in Spectrum maar kan je best interpreteren als een extreme vorm van 4G. Facebook bouwt verder op 4G, maar met een platform dat 96 antennes bundelt en zo (momenteel) 24 toestellen ondersteunt.

Het signaal van die antennes moet internet tot op afgelegen gebieden krijgen waar het dan als een achterliggende infrastructuur kan worden gebruikt. Daarbij zou de technologie tien keer efficienter in spectrumgebruik en energieverbruik zijn.

Terragraph four sector distribution node (links) en Terragraph prototype node (rechts).
Terragraph four sector distribution node (links) en Terragraph prototype node (rechts).© .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content