Zoekmotor Vaticaanse bib ontwikkeld bij de VUB

De Vaticaanse bibliotheek wordt gedigitaliseerd. Om al die stukken vlot terug te vinden wordt beroep gedaan op een zoekmachine die aan de Vrije Universiteit Brussel werd ontwikkeld.

Het was EMC die bekend maakte dat het zich gaat smijten op de digitalisering van de bibliotheek van het Vaticaan. Maar de opslagspecialist is niet de enige partner in het verhaal. De zoekmotor en de online interface van de bibliotheek is afkomstig van Infor, dat onder meer bibliotheeksystemen levert.

Infor is een van de grootste Amerikaanse softwarebedrijven en nam in ons land enkele jaren terug nog Lawson Software over. Maar het bedrijf is ook de commerciële partner voor V-Smart, een geïntegreerd webgebaseerd bibliotheeksysteem dat werd ontwikkeld door de VUB. Vandaag bezitten Infor en de universiteit elk 50 procent en gebeurt de verdere ontwikkeling door beide partijen.

Het Vaticaan heeft Infor zelf gecontacteerd voor het project. “Het Vaticaan was al een slapende klant bij ons voor een bibliotheektoepassing. Toen hebben ze ons gevraagd om een zoekmachine te ontwikkelen voor verschillende types van documenten die je in één interface consistent doorzoekbaar kan maken” zegt Filip Trenson, sales manager bij Infor voor België en Luxemburg.

Alles in één zoekvak doorzoekbaar maken is geen makkelijke opdracht. Zo moet alles gebeuren op basis van internationale standaarden en beschrijvingsregels voor metadata. Maar voor verschillende types van documenten of materiaal gelden vaak verschillende regels.

Gelijk met de zoekmotor gaat het Vaticaan ook Iguana gebruiken, dat is een portaal dat vandaag in verschillende bibliotheken wereldwijd wordt gebruikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content