Zonnevliegtuig Solar Impulse landt na reis rond de wereld

© Reuters

Na bijna anderhalf jaar is het gelukt. Het zonnevliegtuig de Solar Impulse 2 is maandagnacht aangekomen in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Op 9 maart 2015 begon het toestel vanaf die plek zijn reis om de wereld, aangedreven door enkel zonne-energ

Het vliegtuig, bestuurd door de Zwitser Bertrand Piccard, is om 04.05 uur (02.05 uur Belgische tijd) veilig geland op de luchthaven al-Bateen, in de buurt van de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Daar begon de Solar Impuls 2 op 9 maart 2015 aan een reis van meer dan 42.000 kilometer over vier continenten, zonder een druppel brandstof te verbruiken.

Het is voor het eerst dat een vliegtuig zonder gebruik van fossiele brandstoffen een wereldreis maakt. De Solar Impulse is een project van de Zwitserse Piccard en mede-avonturier André Borschberg die het 1600 kilo zware vliegtuig met een lengte van 22 meter bestuurden. Het kan een hoogte van 8500 meter bereiken.

De toekomst is schoon

“Het zal moeilijk zijn om de deur te openen na het volbrengen van de laatste vlucht van de Solar Impulse”, zo tweette Piccard na de landing, onder de hashtag ‘de toekomst is schoon’.

Met de Solar Impulse 2 willen de Zwitserse avonturiers en wetenschappers André Borschberg en Bertrand Piccard schone en duurzame energie promoten. Het vliegtuig draait enkel op zonne-energie en op de vleugels bevinden zich 17.000 zonnecellen.

Solvay en KMI hielpen

Het Belgische chemiebedrijf Solvay stelde zijn expertise en innovatie ter beschikking. Vijftien producten van Solvay zijn gebruikt voor ruim 6.000 onderdelen die de opslag van energie en haar consumptie optimaliseren en het gewicht van het zonnevliegtuig verminderen. Zo heeft Solvay ultraresistente kunststofmaterialen geleverd en composieten voor de langsligger en de achterste stabilisatiekleppen.

Het KMI in Ukkel zorgde dan weer voor weerkundige begeleiding.

(Belga/ANP/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content