Zorgen over nieuwe gezichtsapp Zao

Opnieuw ophef over een gezichtsapp, deze keer eentje die je gezicht monteert op bewegende beelden. Met de app Zao kun je je eigen gezicht over dat van een beroemdheid plakken, waarna je de uitkomst kunt delen op sociale media.

De app komt uit China en is daar in de afgelopen dagen miljoenen keren gedownload. Het werd vanuit het niets de meest gedownloade app van de App Store. De servers van de makers gingen plat. Maar met de hype kwam ook de kritiek, en de zorgen over privacy.

Mensen die ZAO downloaden, geven hun telefoonnummer door aan de makers. Ook uploaden ze een afbeelding van hun gezicht. ZAO monteert het gezicht vervolgens op filmpjes. Dat kunnen Chinese beroemdheden zijn, maar gebruikers kunnen ook doen of ze Leonardo DiCaprio in Titanic of Sheldon Cooper in The Big Bang Theory zijn. Die realistische deepfake-filmpjes kunnen mensen dan weer delen op sociale media.

In de gebruiksvoorwaarden van Zao staat dat mensen hun portretrecht op hun eigen gezicht afstaan als ze ZAO gebruiken. ZAO kan de beelden bijvoorbeeld gebruiken voor reclames. Dat leidt tot kritiek. Zao belooft beterschap, maar krijgt veel negatieve beoordelingen. WeChat, de belangrijkste chatdienst van China, heeft de videofragmenten van Zao geblokkeerd.

De kritiek doet denken aan fotobewerkingsapp FaceApp. Gebruikers lieten de app hun gezicht bewerken, zodat ze bijvoorbeeld zien hoe ze er over tientallen jaren uitzien of als ze van het andere geslacht zouden zijn geweest. De app is gemaakt door een Russisch bedrijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content