Zorgrobot Zora krijgt broertjes buiten de welzijnssector
Het bedrijf QBMT, dat met Zora ‘de eerste humanoïde robot ter wereld’ heeft gemaakt, wil zijn robot ook in andere sectoren dan de zorg ten dienste stellen, aldus zaakvoerder Fabrice Goffin. Het bedrijf kondigt ook plannen aan voor een eigen productiefaciliteit van robots en voor de internationalisering naar Europese exportmarkten.
QBMT heeft extra financiering gevonden in Limburg, waar investeringsmaatschappij LRM een achtergestelde lening heeft verstrekt om de groei van het bedrijf te versnellen.
Dit houdt in dat de hoofdzetel van QBMT verhuist naar BioVille, de incubator en accelerator voor zorg en biotechnologie op de campus van de Universiteit Hasselt in Diepenbeek.
Huiselijke omgeving
Vanop die locatie wil QBMT extra mensen aanwerven en met hen de zorgrobot Zora – die momenteel al 63 keer is verkocht aan rust- en verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en scholen – verder ontwikkelen naar andere sectoren. ‘We zien onze robot, die momenteel alleen nog maar in de welzijnssector wordt ingezet om zieken en bejaarden te vermaken en te informeren, ook functioneren in een huiselijke omgeving’, zegt Fabrice Goffin van QBMT.
3D-butler
‘Hij zou kunnen fungeren als een soort 3D-butler, die bijvoorbeeld bijhoudt wat er in je ijskast voorradig is en – gekoppeld aan domotica – je leven thuis heel wat aangenamer kan maken, bijvoorbeeld door de hoofdpunten van het nieuws voor te lezen of de weersvoorspelling door te geven.’
Om deze nieuwe toepassingen te introduceren, denkt QBMT aan een eigen productiefaciliteit in Vlaanderen. ‘Voorlopig programmeren wij de software voor robots die we in Frankrijk laten maken, maar we denken concreet aan een eigen productievestiging in Limburg’, aldus Goffin. ‘In dat geval zullen we zeker 50 extra mensen nodig hebben.’
De robots van QBMT kunnen overigens rekenen ‘op grote interesse uit het buitenland’. Zo staan er leveringen op de agenda voor onder andere Frankrijk, Finland, Zweden en Zwitserland.
(Belga/MI)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier