ZTE waarschuwt voor megaverlies in 2012

ZTE verwacht over 2012 een verlies tussen 2,5 en 2,9 miljard yuan. ZTE is, gerekend naar verkochte apparaten, de tweede grootste Chinese telecomfabrikant na Huawei Technologies.

ZTE waarschuwt beleggers dat het vorig boekjaar een verlies maakte tussen omgerekend 302 en 350 miljoen euro. In het eerste kwartaal van dit jaar zou de tweede grootste Chinese telecomfabrikant opnieuw winst maken.

ZTE verwacht over 2012 een verlies tussen 2,5 en 2,9 miljard yuan. ZTE is, gerekend naar verkochte apparaten, de tweede grootste Chinese telecomfabrikant na Huawei Technologies. Die laatste zag zijn winst tijdens de eerste jaarhelft dalen met 22 procent. Beide Chinese telecomleveranciers verwijzen naar de economische crisis om hun slechte prestaties in 2012 te verklaren. De concurrentie neemt toe, terwijl klanten minder investeren, klinkt het. ZTE vermeldt in zijn winstwaarschuwing ook dat het in zijn thuismarkt significant minder smartphones verkocht.

Huawei en ZTE hebben het ook omwille van politieke redenen moeilijk op de belangrijke Amerikaanse markt. Een Amerikaanse parlementaire commissie noemde beide bedrijven in oktober vorig jaar nog een “gevaar voor de veiligheid van de Verenigde Staten”. Hun apparatuur zou volgens de parlementariërs immers kunnen worden gebruikt voor industriële spionage en sabotage. In België zijn beide Chinese telecombedrijven wel welkom: alle grote telecombedrijven draaien bij ons bijna volledige op apparatuur van ofwel Huawei, ofwel ZTE.

ZTE’s omzet daalde in het vierde kwartaal van 2012 met 18 procent in vergelijking met dezelfde periode van het jaar ervoor. De brutomarge viel terug met elf procent. ZTE zegt dat het in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw winst zal maken. Maar die winst lijkt vooral te zullen komen van een aandelenverkoop. ZTE verkocht recent 81% van zijn participatie in Shenzhen ZNV Technology voor omgerekend 100 miljoen euro.

ZTE’s aandeel deed het vorig jaar slecht op de Chinese beurs. Het viel terug met bijna 40 procent. Maar dit jaar steeg het al met 15 procent, tegenover een stijging van 4 procent voor de Chinese Hang Seng Index, de tegenhanger van onze BEL20.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content