Zuckerberg: “WhatsApp is veel meer waard dan 19 miljard dollar”

© Reuters
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

In zijn keynote op het Mobile World Congress had Facebook-ceo Mark Zuckerberg het voornamelijk over internet.org en ging hij slechts beperkt in op de WhatsApp-acquisitie.

Lang voor de de keynote van Facebook-ceo Mark Zuckerberg van start ging, was het grootste auditorium van het Mobile World Congress al helemaal volzet. Ook in enkele andere zalen was het ontzettend druk, waar de toespraak getoond werd op groot scherm: duizenden mannen in maatpak die een jongeman in t-shirt kwamen bewonderen, oftewel een vreemde vorm van moderne rock & roll.

De interviewer van dienst – David Kirkpatrick, auteur van het boek ‘The Facebook Effect’ – stelde meteen de vraag die iedereen wilde stellen: waarom hij WhatsApp kocht voor zoveel geld. “Omdat de visie van WhatsApp helemaal in lijn lag met de visie die wij bij Facebook”, klonk het ietwat vaag waarna hij al snel het onderwerp aansneed waarover hij het wou hebben: internet.org, de alliantie van technologiebedrijven als Ericsson, Samsung en Nokia – maar met Facebook als duidelijke initiatiefnemer – die miljarden mensen in opkomende markten van goedkoop internet wil voorzien.

“Slechts 1 derde van de wereld heeft internet en dat vergeten we gemakkelijk. De groei is ook trager dan iedereen denkt”, zei Zuckerberg die erop wees dat het vooral het data-tariefplan is dat de grote kost is, en niet de smartphone. Hij had het vervolgens over enkele goeie voorbeelden met onder meer een partner-operator in de Filippijnen én vertelde er meteen bij dat hij graag nog een vijftal operatoren wil meenemen in het verhaal om het concept dit jaar verder uit te testen: voor een verzameld publiek van telco’s kwam dat toch wat als een ‘sales pitch’ over.

Zuckerberg gaf in één adem wel toe dat het hele internet.org-project hem allicht nog een hele tijd geld zal kosten, “maar het is waar ik in geloof. Dit is eigenlijk waarom ik Facebook opgestart heb. Het is altijd al mijn visie geweest dat er iemand moet zijn die ervoor zal zorgen dat iedereen geconnecteerd wordt met iedereen.” Of het geld gaat opbrengen op termijn, lijkt hem niet veel zorgen te baren. “Als we iets goed doen voor de wereld, zullen we er uiteindelijk wel iets kunnen uithalen ook.” Of hoe Zuckerberg toch wel als een wereldverbeteraar uit de hoek wilde komen.

Maar toen kwam het gesprek toch weer op WhatsApp terecht. Hoe leg je aan je board uit dat je 19 miljard dollar betaalt voor een bedrijf met 55 werknemers, enkel en alleen omdat je een zelfde visie deelt? “Ik geloof dat WhatsApp als bedrijf meer waard is dan de 19 miljard dollar die we betalen. Er zijn maar weinig diensten die de hele wereld bereiken en dat is veel waard. Daarnaast is er nog de strategische waarde van het bedrijf ook”, klonk het antwoord resoluut. “Het voordeel voor WhatsApp is nu ook dat zij geen zorgen over inkomsten hebben nu zij onder onze vlag varen, en dat ze zich de komende tijd volledig kunnen focussen op het zorgen voor extra abonnees.”

Of de volgende stap een overnamebod op Snapchat is, wou een journalist tot slot nog weten in de korte vragensessie achteraf. “Wel, als je net een bedrijf gekocht hebt voor 16 miljard dollar, dan kan je waarschijnlijk wel een tijdje verder”, lachtte Zuckerberg. En dat was duidelijk geen groene lach.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content