Zuid-Korea presteert het beste op ICT-gebied

'Freelance programmeren of data-input voor 10 euro per uur: de aanbiedingen staan op gespecialiseerde websites zoals Upwork of Mechanical Turk.' © .

Zuid-Korea staat voor het tweede jaar op rij bovenaan de ICT-Ontwikkelingsindex van de Internationale Unie voor Telecommunicatie (ITU). In de top 10 staan drie Aziatische en zeven Europese landen.

Nederland staat evenals vorig jaar op de achtste plaats en België bleef stabiel op de 22ste plaats. Helemaal onderaan de ranglijst zijn voornamelijk Afrikaanse landen te vinden, met Niger, Tsjaad en Guinee-Bissau als slechtst presterende landen.

Drie landen in het Caraïbische gebied, St. Kitts en Nevis, Dominica en Grenada, bleken het meest dynamisch. Zij wisten hun ranking sterk te verbeteren.

Investeringskansen

De ITU constateert in het Measuring the Information Society Report dat de wereld steeds meer verbonden raakt en dat er nog steeds grote investeringskansen liggen in de ICT-sector.

Volgens Brahima Sanou, directeur van het Bureau Telecommunicatie en Ontwikkeling, is in het afgelopen jaar meer vooruitgang geboekt op het gebied van ICT-gebruik dan op het gebied van ICT-toegang. “Dat komt vooral door de sterke groei van mobiel breedband. Daardoor kunnen met name in ontwikkelingslanden steeds meer mensen meedoen met de informatiesamenleving en gebruik maken van de vele diensten en toepassingen die worden aangeboden via internet.”

3G en 4G

Door de groei van 3G en 4G konden mobiele breedbandnetwerken 84 procent van de wereldbevolking bereiken in 2016. Het aantal internetgebruikers is echter veel lager dan het aantal mensen voor wie internet beschikbaar is. Te hoge kosten en andere barrières spelen hierbij een rol.

Ook is er verschil in gebruik door hoger en lager opgeleiden. Hoger opgeleiden gebruiken internet vaker voor commerciële doeleinden en financiële diensten, lager opgeleiden voor communicatie en vermaak.

Armste landen

De kosten van mobiele communicatie blijven dalen, constateert de ITU. In de Minst Ontwikkelde Landen (MOL), de allerarmste ontwikkelingslanden, was in het afgelopen jaar sprake van een daling van 20 procent van de kosten voor mobiele telefonie. Dat is de sterkste daling in vijf jaar tijd.

Om meer mensen online te krijgen, is het van belang sociaaleconomische ongelijkheid te bestrijden, zei ITU-secretaris-generaal Houlin Zhao bij de presentatie van het rapport. “Onderwijs en inkomensniveau zijn sterk bepalend voor het wel of niet gebruiken van internet.”

ICT is volgens hem belangrijk voor alle zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), en het meten van de jaarlijkse vooruitgang op dit gebied is essentieel om te bepalen waar actie ondernomen moet worden.

(IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content