Zuigt 4G de batterij van uw smartphone leeg?

© iStock

De batterij van onze smartphone loopt nog sneller leeg dan vroeger, denken sommige gebruikers. Is dat de schuld van 4G?

Sinds de komst van 4G naar België werkt uw smartphone sneller. Is er echter een keerzijde aan de medaille en loopt, zoals sommige gebruikers denken, uw toestel sneller leeg dan daarvoor?

We hebben de vraag gesteld aan Proximus. Dankzij het genuanceerde antwoord van de mobiele operator kunnen we het bos al wat beter door de bomen zien.

Pech voor early adopters

Indien u een smartphone compatibel met 4G uit de eerste generatie bezit, wordt uw batterij duidelijk hard op de proef gesteld. Volgens Proximus verbruiken de eerste modellen meer batterij als ze met 4G werken dan met 3G. Pech dus voor de early adopters. Bij de recentere modellen is volgens de operator het batterijverbruik ongeveer gelijk met 3G en 4G en soms zelfs zwakker met 4G.

De informatie wordt bevestigd bij Testaankoop waar ze met 3G en 4G tests uitgevoerd hebben op een reeks smartphonemodellen. Op de iPhone 5S hield de batterij het 3,7 uur vol met 3G en 3,1 uur met 4G. Voor de iPhone 6 geldt het omgekeerde: 4 uur met 3G tegen 4,4 uur met 4G. Het verschil in verbruik ‘hangt af van verschillende factoren. Enerzijds van de 4G-chip zelf, vervolgens van de grootte van de batterij en vooral van het beheerprogramma van de batterij’, verklaart Tanguy Bocquet, specialist in mobiel internet bij Testaankoop.

4G-zones

Indien u zich in een zone met een gebrekkige 4G-verbinding bevindt, zal uw batterij sneller leeglopen. In de zones waar geen goede 4G-verbinding is, zal het toestel een signaal proberen te vinden, wat het verbruik doet toenemen. Dat is de reden waarom de smartphone op sommige plaatsen waar het signaal zwak is ‘warm kan worden’. In sommige weinig gedekte zones zuigt 4G dus meer batterij leeg dan 3G, dat van een bijna maximale bedekkingsgraad geniet (in dit geval verbindt de smartphone zich automatisch).

Proximus benadrukt dat het fenomeen meer voorkwam bij de start van de ontwikkeling van de 4G-technologie, aangezien de bedekkingsgraad toen nog gebrekkig was. Het aantal antennes blijft echter toenemen, wat de dekkingsgraad verbetert. Mobistar maakt op zijn website gewag van de beste dekkingsgraad, namelijk 84% van de Belgische bevolking. Proximus en Base dekken respectievelijk 64% en 56% van de bevolking.

Hoe groter de dekkingsgraad, hoe minder de batterijen verbruiken

Operatoren beloven met 4G een surf- en downloadsnelheid die tien keer hoger ligt dan bij 3G. Dankzij dat ultrasnelle mobiele internet ligt de gebruikerservaring van de mobiele consumenten dicht bij dat van hun wifi thuis. Volgens Proximus veroorzaakt een verhoogde snelheid wel een groter verbruik van de batterij. De batterij wordt meer op de proef gesteld door een transfersnelheid die tien keer zo hoog ligt als die van 3G. Wel duurt de verbruikerspiek minder lang.

Vergeet ook niet dat de 4G-prestaties de nieuwe gewoontes makkelijker willen maken. Video’s bekijken, muziek streamen en downloaden gaat sneller en motiveert dus het verbruik van mobiele data. Hoe meer data je verbruikt, hoe meer de batterij leegloopt: dat is een mathematisch gegeven.

Smartphonebatterij

Dit brengt uiteindelijk het belangrijkste probleem van smartphones aan het licht : de batterij. De meeste smartphones op de markt werken slechts één dag zonder opnieuw op te laden. De fabrikant die een manier zal vinden om de prestaties van zijn batterijen te verbeteren zonder aan de aanblik en het gewicht van de smartphone te wijzigen, zal een doorslaggevend voordeel op zijn concurrenten hebben.

Gilles Quoistiaux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content